Τι ζητάει ο οργανισμός τώρα το καλοκαίρι; Άφθονο παγωμένο νερό και φυσικά παγωτό! Τι μας αρέσει να τρώμε τον χειμώνα; Σοκολάτες, μπισκότα και πολλά άλλα καλούδια εκτός ψυγείου. Πως μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά; Φυσικά με μια πεντανόστιμη τούρτα παγωτό με OREO. Πραγματικά μόλις δοκιμάσετε το πρώτο κομμάτι, δεν θα ζητήσετε τίποτα άλλο. Σας αφήνω με την αγωνία…
Του Σταύρου Βελλίδη
Υλικά
-
Για την βάση:
-
308 γρ. Τριμμένα μπισκότα OREO (2 συσκευασίες των 154 γρ.)
-
60 γρ. Αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας
-
Για το παγωτό:
-
231 γρ. χοντροσπασμένα μπισκότα OREO(1.5 συσκευασία των 154 γρ.)
-
500 γρ. Κρέμα γάλακτος 30-35% λιπαρά
-
400 γρ. ζαχαρουχο γάλα
-
400 γρ. γάλα εβαπορέ
-
1 βανιλίνη
-
Για την επικάλυψη:
-
80 γρ. Κουβερτούρα Nestle Desert 52% κακάο
-
50 γρ. κρέμα γάλακτος
-
Για το σερβίρισμα:
-
Βρώσιμες μικρές και μεγάλες πέρλες ζαχαροπλαστικής
-
2 σπιτικά μακαρόν ή μισκότα OREO ή σπιτικά μακαρόν
Εκτέλεση
-
Αρχικά σε ένα ρυθμιζόμενο τσέρκι διαμέτρου 22-24 cm βάζουμε σαν πάτο και στερεώνουμε πολύ καλά ένα φύλλο αλουμινόχαρτο. Έπειτα το ακουμπάμε σε ένα δίσκο ο οποίος θα είναι αυτός που θα παραμείνει τελικά το γλυκό. Εάν διαθέτουμε αποσπώμενη φόρμα της συγκεκριμένης διαμέτρου, παραλείπουμε την διαδικασία ή στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας για περισσότερη σιγουριά.
-
Κατά δεύτερον, λιώνουμε σε ένα μικρό σκεύος όπως πχ μπρίκι το βούτυρο.
-
Παράλληλα αποσύρουμε από την φωτιά και θριμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι ή στο γουδί μέχρι να γίνουν εντελώς τριμμένα και σχετικά κολλώδες λόγο της κρέμας τους.
-
Τα περιχύνουνε με το λιωμένο και κρύο πλέον βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να γίνει σαν μια ενιαία μάζα μπισκότου και γενικά να κολλάει μεταξύ του.
-
Ρίχνουμε στο σκεύος και πιέζουμε περιμετρικά με το μπρίκι πολύ καλά έτσι ώστε να έχει λεία επιφάνεια και στιβαρό αποτέλεσμα.
-
Βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30 λεπτά να παγώσει εντελώς.
-
Παράλληλα, βγάζουμε την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο που φροντίζουμε να έχουμε μια ημέρα πριν παγωμένη ειδάλλως δεν θα γίνει σαντιγί.
-
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να αποκτήσει κορυφές αλλά να μην είναι πολύ σφιχτή. Λίγο πιο σφιχτή από το γιαούρτι.
-
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζαχαρούχο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί και να γίνει ομογενές.
-
Κατόπιν προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ και την βανίλια μέχρι να τα απορροφήσει.
-
Τέλος προσθέτουμε τα χοντροσπασμένα μπισκότα και αναδιπλώνουμε το μείγμα με μια μαρίζ.
-
Μόλις ανακατεύει πλήρως, περιχύνουμε πάνω από την βάση και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6-8 ώρες ή προτιμότερο είναι για 1 νύχτα.
-
Μετά από 7 ώρες ή την επόμενη μέρα, βάζουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μέχρι να ζεσταθεί (όχι να κάψει).
-
Μετά προσθέτουμε την κουβερτούρα, αφήνουμε 30 δευτερόλεπτα να μεταφερθεί η θερμότητα και αναμειγνύουμε με μια μαρίζ.
-
Βάζουμε 5 λεπτά στο ψυγείο, βγάζουμε την τούρτα από την κατάψυξη και ρίχνουμε από πάνω την ganache (το γλάσο σοκολάτας) φροντίζοντας να καλυφθεί μόνο η επιφάνεια και απλώνοντας με την μαρίζ.
-
Στην συνέχεια διακοσμούμε με βρώσιμες πέρλες ζαχαροπλαστικής και είτε μπισκότα Oreo, είτε σπιτικα μακαρόν.
-
Εν τέλει βάζουμε μια ώρα στην κατάψυξη να παγώσει και σερβίρουμε την τελευταία στιγμή.