Αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας σε εμπορικές και οικόσιτες εκμεταλλεύσεις χοίρων – Νέα εστία Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στη Βουλγαρία, σε μικρή απόσταση από τα ελληνικά σύνορα.
Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς και σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφο: 1. Το με αρ. πρωτ.1970/200946/06.08.2019 έγγραφο της Δ/νσης Υγείας των Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ. (μέτρα βιοασφάλειας) και
- Το με αρ. πρωτ. 2034/204453/12.08.2019 έγγραφο της Δ/νσης Υγείας των Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ. (νέα εστία ΑΠΧ, Βουλγαρία)
γνωστοποιείται ότι :
Την 9η Αυγούστου 2019 δηλώθηκαν από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της Βουλγαρίας κρούσματα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Α.Π.Χ.) σε δύο αγριόχοιρους οι οποίοι εντοπίστηκαν νεκροί, στην επαρχία Smolian (χωριό Zmeitsa), σε απόσταση 13 χλμ από τα ελληνικά σύνορα (σχετ. Νο2).
Η εστία, το χωριό Zmeitsa της Βουλγαρίας
(κύκλος ακτίνας 50χλμ από το σημείο καταγραφής των κρουσμάτων)
Υπενθυμίζεται ότι το νόσημα της Α.Π.Χ. είναι πολύ μεταδοτικό νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων, που οφείλεται σε ιό. Πρόκειται για νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.
Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού.
Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον.
Για την αποτροπή εισόδου και εξάπλωσης του ιού στο ελληνικό έδαφος, είναι κρίσιμο να τηρούνται αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας σε όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων, εμπορικές και μη, ανεξαρτήτως δυναμικότητας, όπως αναλυτικά παρουσιάζονται στο σχετικό Νο 1, το οποίο συνημμένα αποστέλλεται.
Ειδικότερα:
- οι κάτοχοι οικόσιτων χοίρων, υποχρεούνται εκτός της αυστηρής τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας, να προβούν σε άμεση δήλωση των οικόσιτων χοίρων τους στην Υπηρεσία μας και σήμανσή τους. Επίσης υποχρεωτικά, οι οικόσιτοι χοίροι πρέπει να στεγάζονται εντός περιφραγμένου χώρου, εμποδίζοντας οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων. Απαγορεύεται η περιπλάνηση των οικόσιτων χοίρων εκτός της περίφραξης της οικίας του κατόχου τους.
- Οι πρόεδροι/εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων/κοινοτήτων των Δήμων, να φροντίσουν για την ενημέρωση όλων των κατοίκων των περιοχών αρμοδιότητάς τους, σχετικά με την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας, με ανάρτηση του επισυναπτόμενου εγγράφου σε κατάλληλο σημείο. Επίσης, να ενημερώσουν τους πολίτες για την υποχρέωση δήλωσης των οικόσιτων χοίρων που διατηρούν. Για διευκόλυνση των πολιτών, η δήλωση-καταγραφή μπορεί να γίνει και στα κατά τόπους τοπικά συμβούλια/κοινότητες· τα αρχεία καταγραφής των οικόσιτων χοίρων να αποσταλούν στην υπηρεσία μας, άμεσα. Ευελπιστούμε στη διάθεση συνεργασίας με την υπηρεσία μας των τοπικών προέδρων/εκπροσώπων, με σκοπό την αποτροπή εισόδου και εξάπλωσης του ιού της ΑΠΧ.
- Οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων, κατά την άσκηση των ελεγκτικών τους καθηκόντων, να επικοινωνούν άμεσα με την υπηρεσία μας, σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών αγριόχοιρων, ή χοίρων να περιφέρονται εκτός περιφραγμένων χώρων.
- Οι κυνηγοί, με την ευκαιρία της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους χειρισμούς των θηραμάτων αγριόχοιρων, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας, όπως παρουσιάζονται στο συνημμένο έγγραφο και φυλλάδιο, που αποστέλλεται εκ νέου. Οι δύο κυνηγετικοί σύλλογοι της Π.Ε. Καστοριάς, να φροντίσουν για την ενημέρωση όλων των μελών τους. Σημαντικό σημείο αποτελεί η άμεση επικοινωνία με την υπηρεσία μας σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών, ημιθανών ή ύποπτων αγριόχοιρων.
- Οι κάτοχοι/υπεύθυνοι των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων με έδρα την Π.Ε. Καστοριάς, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας (συνημμένο έγγραφο). Επίσης, συνημμένα αποστέλλεται το «Εγχειρίδιο Βιοασφάλειας για τις Χοιροτροφικές Επιχειρήσεις» του καθηγητού του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Σπυρίδωνα Κρήτα, για αναλυτική ενημέρωση και εφαρμογή.
Για όποια διευκρίνιση, τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την υπηρεσία μας, καθώς και οι αρμόδιοι κτηνίατροι είναι:
- Γκόγκης Χρήστος τηλ. 2467021978
- Δαμιανού Χρήστος τηλ. 2467071123
- Δημοπούλου Σμαράγδα τηλ. 2467076023