Ελλάδα

Νέες απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες Τρίτη ότι θα αποσύρει τη χώρα του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), τον οποίο επικρίνει έντονα διότι επιφυλάσσει, κατ’ αυτόν, ευνοϊκή μεταχείριση στην Κίνα εις βάρος των ΗΠΑ.

«Θα φύγουμε αν πρέπει», διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους εργαζομένους χημικού εργοστασίου της εταιρείας Shell στη Μονάκα, στην Πενσιλβάνια.

«Ξέρουμε ότι μας εξαπατούν εδώ και χρόνια και αυτό δεν θα ξαναγίνει ποτέ», πρόσθεσε ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανός πρόεδρος απειλεί ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τον ΠΟΕ, διεθνή οργανισμό τον οποίο έχει περιγράψει επανειλημμένα, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία, με τον χαρακτηρισμό «απαρχαιωμένος».

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι ο ΠΟΕ μεταχειρίζεται «πολύ άσχημα» τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Είχε επιμείνει ότι εάν ο οργανισμός «δεν αναμορφωθεί», η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να «αποσυρθεί» από αυτόν.

Στα τέλη του Ιουλίου, απαίτησε εκ νέου να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ, ώστε να μην επιφυλάσσει πλέον ευνοϊκή μεταχείριση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η κυβέρνηση του Τραμπ επικρίνει επί χρόνια τον ΠΟΕ και κράτη μέλη του, ιδίως την Κίνα, ότι καταχρώνται το καθεστώς των αναπτυσσόμενων χωρών, που επιτρέπει μεταξύ άλλων να καθυστερεί η εφαρμογή συμφωνιών ή να προστατεύονται οικονομικοί τομείς.

 ΑΠΕ

Back to top button