Καστοριά

Μέγας Εσπερινός στη Μητρόπολη για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (φωτογραφίες)

Με βαθύτατη συγκίνηση και κατάνυξη τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και της εις ουρανούς Μεταστάσεως αυτής.

Πλήθος κόσμου, παρά την περίοδο των διακοπών και τον καύσωνα των ημερών, βρέθηκε στον Ιερό Ναό καταθέτοντας τις προσευχές, τα αιτήματα και την ευλάβειά του στο πρόσωπο της Παναγίας, στην Παναγία την Πορφύρα, τη θαυματουργή εικόνα του 16ου αιώνα, ιδιαίτερο κειμήλιο που αποθησαυρίζεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς.

Του Πανηγυρικού Εσπερινού προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, συμπροσευχήθηκαν οι Ιερείς της πόλεως και των γύρω περιοχών ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής με πρώτο τον Διοικητή της Ταξιαρχίας Πεζικού της Κοζάνης, Ταξίαρχο κ. Παναγιώτη Καρατζά, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ιδιαιτέρως ευχαρίστησε για την παρουσία της στρατιωτικής μπάντας και αγήματος για την απόδοση τιμών στην Παναγία.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο οικείος Επίσκοπος ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στο πρόσωπο της Παναγίας και συγκεκριμένα στο ότι η Παναγία, η έχουσα τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος κατά την έκφραση του Αγίου Ανδρέα Κρήτης, αποτελεί τον στηριγμό και την παρηγορία κάθε χριστιανού που με πίστη προστρέχει σε αυτήν προκειμένου να ακουμπήσει τις ανησυχίες και τα προβλήματά του. Τόνισε τέλος, την αναγκαιότητα της παρουσίας της Παναγίας στη ζωή μας.

Στο τέλος του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η περίλαμπρη λιτανεία της Εικόνος της Παναγίας της Πορφύρας στους δρόμους γύρω από τον Μητροπολιτικό Ναό, συνοδεία της στρατιωτικής μπάντας και του αγήματος, των πολιτιστικών συλλόγων της Καστοριάς «Όρμος» και «Αθανάσιος Χριστόπουλος», των χορών των Ιεροψαλτών που απέδωσαν θαυμάσια καθ’ όλη τη διάρκεια του Εσπερινού τα θεομητορικά άσματα, των Ιερέων και του οικείου Επισκόπου αλλά και όλου του εκκλησιάσματος το οποίο με αναμμένα τα κεριά συνόδευσε την Παναγία στα καστοριανά σοκάκια.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

imkastorias.gr

 

Back to top button