Κόσμος

Ιταλία: Φρένο στα σχέδια του Σαλβίνι

Νέφος αβεβαιότητας καλύπτει την πολιτική σκηνή της Ιταλίας, καθώς η ευκαιριακή συμμαχία του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S) και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Kόμματος (PD) έβαλε προσωρινά φρένο στις φιλοδοξίες του ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, για κατάκτηση της εξουσίας μέσω πρόωρων εκλογών.

Εχοντας καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης συνεργασίας M5S – Λέγκας, της οποίας ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος, ο Σαλβίνι ήλπιζε ότι η συζήτηση και η σχετική ψηφοφορία θα διεξάγονταν στην προχθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση της Γερουσίας. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν άνετη νίκη στη Λέγκα, με ποσοστό γύρω στο 38%.

Ωστόσο, οι γερουσιαστές του M5S, του PD και ενός μικρότερου αριστερού κόμματος απέρριψαν την αξίωση του Σαλβίνι και όρισαν νέα συνεδρίαση στις 20 Αυγούστου, όπου ο εξωκομματικός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα κληθεί να τοποθετηθεί, χωρίς να είναι σαφές αν θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας. Ακόμη και αν η κυβέρνηση καταψηφιστεί από τη Γερουσία, αυτό δεν θα σημάνει αυτομάτως τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Η εναλλακτική λύση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο θα παραμείνει ανοιχτή και ο μόνος που έχει, κατά το Σύνταγμα, τη δυνατότητα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Σε έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής, ο Σαλβίνι αποδέχθηκε την αξίωση του M5S για την ψήφιση ενός σημαντικού νομοσχεδίου, υπό τον όρο ότι θα ακολουθήσουν αμέσως πρόωρες εκλογές. Το νομοσχέδιο αφορά τη δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών, μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, απαιτεί νέο εκλογικό νόμο, ενδεχομένως και δημοψήφισμα – διαδικασία που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εκλογές για πολύ καιρό.

Το ερώτημα είναι αν η προχθεσινή, ευκαιριακή σύμπραξη M5S-PD οδηγήσει σε ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία προκειμένου να τεθεί φραγμός στην πορεία του Σαλβίνι προς την εξουσία. Υπέρ αυτής της λύσης έχουν ταχθεί οι πρώην ηγέτες των δύο κομμάτων, Μπέπε Γκρίλο και Ματέο Ρέντσι. Ωστόσο, οι αντιδράσεις στους κόλπους των δύο κομμάτων είναι πολύ ισχυρές, ιδιαίτερα από την πλευρά του PD, το οποίο κινδυνεύει με διάσπαση.

Η πολιτική διαμάχη γνώρισε πρόσκαιρη ανάπαυλα λόγω της πρώτης επετείου από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι, που στοίχισε τη ζωή 43 ανθρώπων. Ματαρέλα, Κόντε, Σαλβίνι και άλλες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής παρευρέθησαν σε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τραγωδίας, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Γένοβας, καρδιναλίου Μπανιάσκο.

ΑΠΕ

Back to top button