ΑθλητικάΚαστοριάΠρόσωπα

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Κοντονίνα λίγο πριν αναχωρήσει για το Παγκόσμιο

“Μετά την κατάκτηση του πανευρωπαϊκού, ο πήχης έχει ανέβει για εμένα και για την Ελλάδα”

Στις 17 Αυγούστου  ο Καστοριανός Ποδηλάτης Δημήτρης Κοντονίνας “πετάει” για Αγγλία,  προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων . Οι αγώνες θα  πραγματοποιηθούν από τις 17 μέχρι τις 24 Αυγούστου στο Newcastle.

Συνέντευξη στη Χρύσα Κοσμίδου

 Πώς πήρες την πρόκριση για τους αγώνες;

Την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων, στο αγώνισμα της ποδηλασίας, την πήρα μέσα από τους πανελλήνιους αγώνες που έγιναν στη Λάρισα στις 27 Μαρτίου 2019 χωρίς άγχος, με μια προετοιμασία που δεν σταμάτησε από πέρυσι, μετά την κατάκτηση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μια προετοιμασία που συνεχίστηκε μέχρι και την Τρίτη. Ήμουν σίγουρος για τον εαυτό μου, μπήκα στον αγώνα ήρεμος και έκανα αυτό που έπρεπε!

Γιατί δεν μπορείς να συμμετάσχεις στους Παραολυμπιακούς  Αγώνες;

Η διοργάνωση στην οποία παίρνω μέρος και συμμετέχουν 69 χώρες από όλο τον κόσμο, με 1.800 περίπου αθλητές, έχει αναγνωριστεί από την Παγκόσμια Ολυμπιακή Επιτροπή. Ξεκινάω λέγοντας αυτό για να μπει μια βάση στην απάντηση μου! Ναι έχουμε 80% αναπηρία (στα χαρτιά) αλλά μετά τη μεταμόσχευση, θεωρούμαστε υγιή άτομα, αρτιμελή. Θα μπορούσαμε να είμαστε στους Παραολυμπιακούς βάσει το ποσοστό αναπηρίας που έχουμε, αλλά θα ήταν άδικο για τις άλλες κατηγορίες, που τους λείπει κάποιο μέλος ή έχουν αλλού είδους ιδιαιτερότητες. Γι’αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η δική μας διοργάνωση αγώνων, αναγνωρισμένη από την διεθνή ολυμπιακή επιτροπή, ώστε να παίρνουμε μέρος εκπροσωπόντας τη χώρα του ο κάθε αθλητής, αλλά να μην δημιουργούνται ταυτόχρονα και αδικίες!! Σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, παίρνουν μέρος αθλητές με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, δλδ αθλητές που έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, καρδιάς, ήπατος κτλ.

Τι σημαίνει για εσένα αυτή η συμμετοχή;

Για εμένα αυτή η συμμετοχή καταρχάς  είναι ιδιαίτερη τιμή. Σαν πρωταθλητής Ελλάδος, εκπροσωπώ τη χώρα μου στο εξωτερικό. Είμαι «η εικόνα» της Ελλάδος στο συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός. Είναι πολύ «βαριά» η στολή που φοράω και δεν περιγράφεται με λόγια, η ψυχική δύναμη που σου δίνει αυτή η θέση, όταν οι φυσικές σου δυνάμεις σε έχουν εγκαταλείψει!

Στόχος είναι μια θέση στο βάθρο;

Στόχος μου μια θέση στη δεκάδα του κόσμου! Μετά την κατάκτηση του πανευρωπαϊκού, ο πήχης έχει ανέβει για εμένα και για την Ελλάδα. Φυσικά θα το ήθελα να είμαι στο βάθρο, πιστεύω όλοι όσοι βρεθούν εκεί αυτό θέλουν, αλλά πρέπει το κεφάλι να το έχω χαμηλά και για εμένα μια θέση στη δεκάδα του κόσμου, θα είναι μια τεράστια προσωπική επιτυχία!

Ο ανταγωνισμός είναι δυνατός; Ποιον/ποιους θεωρείς τους πιο δυνατούς αντιπάλους σου;

Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Έχω να τα βάλω με εθνικές αποστολές χωρών με παράδοση στο άθλημα, με οικονομική υποστήριξη μεγάλη και το κυριότερο, με αθλητές μικρότερους σε ηλικία από εμένα. Εδώ πρέπει η εμπειρία και η προετοιμασία να αποδώσουν καρπούς! Μια προετοιμασία καθημερινή, πάνω στο ποδήλατο πέντε μέρες την εβδομάδα και δύο σε γυμναστήριο. Αντίπαλους δυνατούς θεωρώ τους Άγγλους που διοργανώνουν φέτος στο Newcastle αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τους Ολλανδούς και τους Αμερικανούς. Η Ελλάδα μας πάντως, μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις και φέτος θα προσπαθήσω να είμαι μια από αυτές!

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την στήριξή σας, νιώθω την αγάπη σας!

orizontespress.gr

One Comment

Back to top button