Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Η απεικονιστική εξέταση (μαγνητική – αξονική) διαγνώσκει το σύμπτωμα και όχι την αιτία (του Νικόλαου Παγούνη)

Ο χρόνιος πόνος είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα ο οποίος απαιτεί μια εξατομικευμένη λύση. Αυτή η χρόνια κατάσταση, συνήθως επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, συναισθηματικό άγχος, κακό ύπνο, μειωμένη αυτοπεποίθηση καταστάσεις η οποίες αναγκάζουν το σώμα μας, να βρίσκεται  διαρκώς σε μία κατάσταση πάλης.

Για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τον χρόνιο πόνο, πρέπει να προσεγγίσουμε το πρόβλημα από διάφορες οπτικές γωνίες, διότι ο πόνος είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη εμπειρία και τις περισσότερες φορές δεν πηγάζει από μια συγκεκριμένη δομή.

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι επαγγελματίες Υγείας πιστεύουν ότι ο μυοσκελετικός πόνος έχει μόνο μια αιτία και ότι αυτή είναι αμιγώς ανατομική. Επίσης είναι πεπεισμένοι ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να ανακαλύψουμε τι έχει «χαλάσει» ανατομικά και μας δημιουργεί τα συμπτώματαδηλαδή τον πόνο. Με λίγα λόγια μέσω της Μαγνητικής ή Αξονικής τομογραφίας ή μιας απλής ακτινογραφίας, να βρούμε τι φταίει και να προβούμε σε διάγνωση προτείνοντας μια θεραπεία, η οποία θα εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στη συγκεκριμένη βλάβη, χωρίς τη συμμετοχή του πάσχοντα στη θεραπευτική διαδικασία.

Η πολύχρονη ενασχόλησή μου με τον πρωταθλητισμό (που σημαίνει αντιμέτωπος με τον πόνο σε καθημερινή βάση), σε συνδυασμό με τις γνώσεις και την εμπειρία που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια τόσο στο κομμάτι της άσκησης, όσο και στο κομμάτι του μυοσκελετικού πόνου, είμαι από τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι έχουμε διαμορφώσει μία διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Καταρχήν δεν μπορεί να υπάρξει από μία και μόνο απεικονιστική εξέταση αξιόπιστη διάγνωση, εκτός αν υπάρχει κάποιος οξύς τραυματισμός (κάταγμα, θλάση, ρήξη) που ακόμα και εκεί θα πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, δηλαδή να πάρουμε ένα λεπτομερές ιστορικό του ασκούμενου, κάτι το οποίο μας δίνει άπειρες και αναντικατάστατες πληροφορίες για το πώς φτάσαμε στο σύμπτωμα που υπάρχει τώρα, και επίσης να αξιολογήσουμε το σώμα του.

Αυτές οι δύο ενέργειες θεωρούνται απαραίτητες έτσι ώστε να έχουμε μία ολοκληρωμένη και καθαρή εικόνα για τις συνήθειες, για τις δραστηριότητες, αλλά και για την κινητική συμπεριφορά του ασκούμενου, και τι από όλα αυτά δρα αρνητικά και ποιες περιοχές του σώματος του επιβαρύνουν, προκαλώντας τελικά τον πόνο. Άρα δεν μπορούμε να διορθώσουμε κάτι, αν δεν ξέρουμε τι το προκαλεί και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη λήψη ιστορικού του ασκούμενου και χωρίς κλινική εξέταση.

Η κινησιοθεραπεία είναι μία επιστήμη με επίκεντρο τη φυσική, την ανατομία, τη φυσιολογία, τη βιομηχανική και την κινησιολογία, όπου ο θεραπευτής λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασκούμενου, σχεδιάζει εξατομικευμένα θεραπευτικά ασκησιολόγια, τα οποία βοηθούν τους ασκούμενούς του να βελτιώσουν την κινητικότητα και τον κινητικό τους έλεγχο, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο και άλλες χρόνιες παθήσεις, να αναρρώσουν από τραυματισμούς και να αποτρέψουν μελλοντικούς τραυματισμούς και χρόνιες ασθένειες.

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της κινησιοθεραπείας, είναι ο θεραπευτής να καταφέρει όχι μόνο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ασκούμενου, αλλά να μπορέσει να κάνει τον ασκούμενο συνεργάτη του συμμετέχοντας έτσι και αυτός (ο ασκούμενος) ενεργά στη δική του θεραπεία, προσπαθώντας να αλλάξει κινητικές συνήθειες και δραστηριότητες χρόνων. Επίσης ένας κινησιοθεραπευτής θα πρέπει να συνδυάζει την συνεχή εκπαίδευση του και την κλινική εμπειρία που έχει, με τις τελευταίες έρευνες, έτσι ώστε να καταφέρει να σχεδιάσει ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και εξατομικευμένο ασκησιολόγιο, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες και του στόχους του κάθε ασκούμενου.

Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ μέσω του functional movement, να βοηθήσω δηλαδή πάντα σε συνεργασία με κάποιο γιατρό (ο οποίος θα μας βεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κάποια παθολογία), ανθρώπους όλων των ηλικιών και ικανοτήτων, απαλλάσσοντας τους αρχικά από τους πόνους τους οποίους ταλαιπωρούνται και εκπαιδεύοντάς τους στη συνέχεια, ώστε να κινούνται σωστά και λειτουργικά, κάτι το οποίο λειτουργεί προληπτικά αποφεύγοντας κατά αυτό τον τρόπο πολλά μυοσκελετικά προβλήματα και πόνους πριν αυτά εμφανιστούν.

*O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία & Κινησιολογία με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Κινησιολογία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος.

orizontespress.gr

 

 

 

 

 

 

Back to top button