Δαδί: Μια επώδυνη διαδικασία για το πεύκο (του Νίκου Παναγιωτόπουλου) φωτο – χάρτης

Όλοι κατά διαστήματα εχουμε χρησιμοποιήσει δαδί και μάλιστα σαν προσάναμμα στο τζάκι απελευθερώνει όταν ανάβει μυρωδιές δάσους από τη ρητίνη .
Η διαδικασία όμως για την συλλογή του [καλού] δαδιού είναι η καταστροφή του δένδρου και μακροχρόνια ο θάνατος του. Η επιλογή του πεύκου που θα γίνει είναι η ηλικία του που πρέπει να αυτοφυεί τουλάχιστον 40-50 χρόνων για να έχει καλή παραγωγή ρητίνης. Στην συνέχεια αρχίζει το σκάψιμο του δένδρου έως να φτάσει ο συλλέκτης στην καρδιά του κορμού εκεί που βγάζει το καλό δαδί .

Βέβαια αυτή η εργασία δεν γίνεται μια φορά αλλά κατ´ επανάληψη για να δίνουν χρόνο στο πεύκο να παράγει περισσότερη ρητίνη προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές του και να παράγει όσο καλύτερο και εύφλεκτο δαδί γίνεται . Για να μην παρεξηγηθώ υπάρχουν και άλλοι τρόποι παραγωγής από υλοτομημένη ξυλεία αλλά το ζωντανό δένδρο παράγει περισσότερο ρητίνη και [καλύτερο] δαδί . Την επόμενη φορά που θα αγοράσουμε …με σκέψη.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.