Καστοριά – Συνταγή: Δίχρωμο κέικ με ηλιέλαιο

Το κλασικό δίχρωμο κέικ που το έφτιαχνε η μαμά μας όταν ήμασταν μικροί. Αυτήν την ανάμνηση μας φέρνει!

Του Σταύρου Βελλίδη

Υλικά

12-14 κομμάτια
  1. Για το κέικ:
  2. 4 μεγάλα αυγά (των 70 γρ.)
  3. 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  4. 14 γρ. μπέικιν πάουντερ
  5. 1 πρέζα αλάτι
  6. 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  7. 180 γρ. ηλιέλαιο
  8. 170 γρ. γάλα με λίγες σταγόνες λεμόνι
  9. 2 βανιλίνες
  10. 30 γρ. κακάο Nestle Desert
  11. Για την διακόσμηση:
  12. 40 γρ. άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)
  13. Ή ότι άλλο εσείς επιθυμείτε

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά για το κέικ, πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου !!! Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

  2. Στη συνέχεια αλευροβουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 24-26 εκ..

  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε με το σύρμα τα στερεά υλικά, εκτός από το κακάο : το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τις βανιλίνες. Αφήνουμε στην άκρη.

  4. Σε μια μεγάλη μπασίνα, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει λείο, παχύρευστο, λευκό και τριπλάσιο σχεδόν σε όγκο.

  5. Μόλις επιτύχουμε αυτή την σύσταση, ρίχνουμε στο γάλα 4-5 σταγόνες λεμόνι και το ηλιέλαιο στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας αλλεπάλληλα μέχρι να γίνει ομογενές.

  6. Προσθέτουμε το «κομμένο» γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να το απορροφήσει.

  7. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα στερεά υλικά ανακατεύοντας με μαρίζ.

  8. Μόλις γίνει ομογενές σταματάμε το ανακάτεμα !! Δεν θέλουμε να αναμειχθούν για υπερβολική ώρα διότι θα αναπτυχθούν οι ίνες τις γλουτένης του αλευριού με αποτέλεσμα αντί να γίνει αφράτο και απαλό σαν αίσθηση στο στόμα, θα γίνει σκληρό με γεύση αλεύρι!

  9. Ρίχνουμε προσεκτικά στην φόρμα φροντίζοντας να μην στάξει πάνω από την στάθμη του μείγματος διότι κατά το ψήσιμο θα ψηθούν και θα γίνουν σαν «εμπόδια» αποτρέποντας την διόγκωση του κέικ. Αφήνουμε λίγο από το μείγμα και ρίχνουμε μέσα το κακάο ανακατεύοντας πάλι μια μαρίζ απαλά μέχρι να ενσωματωθεί.

  10. Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα με το κακάο πάνω από το λευκό και με την μαρίζ κάνουμε κυκλικές και περιστροφικές κινήσεις γύρω γύρω για να γίνει δίχρωμο και να έχει εν τέλει την υφή του μαρμάρου!

  11. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 45-50 λεπτά ανάλογα τον φούρνο !!! Επίσης μπορούμε να παραλείψουμε το κακάο ψήνοντάς το λευκό.

  12. Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει 15 -20 λεπτά.

  13. Τέλος προαιρετικά πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.

    cookpad.com

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.