ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Σαν σήμερα πριν 10 χρόνια: Η μεγάλη κλοπή έργων του Καστοριανού γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλου

Ο Βασίλης Δωρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεσοποταμία Καστοριάς από όπου σε ηλικία 23 ετών μετακόμισε με τη μητέρα του στο Παρίσι. Σπούδασε αρχικά ζωγραφική και μετά γλυπτική στην Ecole Superieure des Beaux Arts του Παρισιού, κοντά στους διάσημους Γάλλους γλύπτες Cecar, Martin Etiene και Colamarini.
Πήρε μέρος σε πολλές ατομικές εκθέσεις (Καστοριά 1967, Παρίσι 1973, Chantilly 1977) και σε πανελλήνιες (1971, 1973, 1975). Πήρε επίσης μέρος στα Salon  του Παρισιού και σε εκθέσεις διεθνείς και ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κλοπή 50 έργων

Περίπου πενήντα έργα του γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλου κλάπηκαν από το σπίτι του, όπου βρίσκεται και το ατελιέ του, στο Θησείο. Πρόκειται για έργα από μπρούντζο, κυρίως μικρογλυπτά, που κλάπηκαν κατά την περίοδο απουσίας του εικαστικού καλλιτέχνη από την Ελλάδα. Η κλοπή διαπιστώθηκε από τους οικείους του και ερευνάται από την αστυνομία.
Δημιουργός γνωστών έργων, ο Βασίλης Δωρόπουλος έχει φιλοτεχνήσει μεταξύ άλλων το Μνημείο Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, προς τιμήν του Μαραθωνοδρόμου και αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη (φωτο), το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στον Κορυδαλλό και στην Καστοριά και το Μνημείο της Εθνικής Συμφιλίωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Επίσης, πολλά έργα του έχουν βραβευτεί και στηθεί σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και αλλού. Ο Βασίλης Δωρόπουλος συμμετείχε με έργο του στη μεγάλη έκθεση για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, τον περασμένο Νοέμβρη, στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

rizospastis.gr

ΦΩΤΟ: Από parallaximag.gr, το μνημείο Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, έργο του Βασίλη Δωρόπουλου

 

 

 

Back to top button