Γράμμος – Βίτσι: Σαν σήμερα το 1949 τελείωσε ο εμφύλιος σπαραγμός

Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου η επιχείρηση “Πυρσός Γ΄” έβαλε «φωτιά» στον Γράμμο 
Τον Αύγουστο του 1949 ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) είχε περιέλθει σε δεινή θέση. Σε στρατιωτικό επίπεδο, μετά από απανωτές αποτυχίες είχε περιοριστεί στο λεγόμενο «Κράτος του Γράμμου» και έπασχε πολύ σοβαρά στον τομέα του ανεφοδιασμού και των εφεδρειών.
Σε πολιτικό επίπεδο η επιλογή του ΚΚΕ, κατόπιν πίεσης της Μόσχας, να λάβει θέση υπέρ της Κομμουνιστικής Διεθνούς στη διαμάχη της πρώτης με τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη Τίτο αποδείχθηκε καταστροφική. Στις 11 Ιουλίου 1949 το Βελιγράδι αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων του με τη χώρα μας. Αυτό πρακτικά απέκοπτε τον ΔΣΕ από τις βάσεις ανεφοδιασμού και του στερούσε τα στρατόπεδα εκπαίδευσης που είχε ιδρύσει στο γιουγκοσλαβικό έδαφος.
Επιπλέον η επιμονή της πολιτικής ηγεσίας να μετατρέψει τις ανταρτικές ομάδες σε τακτικό λαϊκό στρατό στέφθηκε από πλήρη αποτυχία.
Οι μεγάλες μονάδες που προέκυψαν δεν είχαν το πλεονέκτημα της ευελιξίας, της ευκαμψίας και της ταχείας κίνησης (χαρακτηριστικά των αντάρτικων σχηματισμών). Άλλωστε η απόφαση για διατήρηση βάσεων (Βίτσι-Γράμμος) καθήλωσε τις μονάδες αυτές σε μια στατική άμυνα. Ως αποτέλεσμα ο…
Διαβάστε το χρονικό της Επιχείρησης “Πυρσός Γ΄” που έληξε στις 10 π.μ. στις 30 Αυγούστου 1949 στο mixanitouxronou.gr

 

 

 

 

3 σχόλια

  1. Ζήτω το Έθνος, ζήτω ο Εθνικός Στρατός.

  2. Ο Εμφύλιος ήταν καταστροφικός για την Ελλάδα. Πλήρωσε τα λάθη της ηγεσίας του ΚΚΕ. Με βάση τα δεδομένα του 1944 δε θα έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ.Από την στιγμή που έχασαν την Αθήνα λόγω ανικανότητας, θα εχαναν και την Αθήνα.

  3. Δεν ήταν εμφύλιος, συμμοριτοπόλεμος ήταν, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν φυλή, έχει αλλοιωθεί το DNA τους, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έκαναν, μισούν την Ελλάδα και έτσι μάθαν και στα παιδιά τους, ο Αντετοκούμπο που είναι Νιγηριανής καταγωγής και μεγαλωμένος εδώ είναι 100 φορές πιό Έλληνας και με τέτοια συνήδηση.