Ελλάδα

Σκάνδαλο Novartis: Δίωξη στον Λοβέρδο για δωροδοκία

Ποινική δίωξη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis ασκεί η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς διαβιβάζει στη Βουλή τη δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να παρασχεθεί άδεια για άσκηση δίωξης για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Η δικογραφία περιλαμβάνει πολυσέλιδο πόρισμα για τον πρώην υπουργό Υγείας και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, όπου αναλύονται τα δεδομένα της υπόθεσης και τα στοιχεία για τα οποία ζητείται η άρση της βουλευτικής του ασυλίας ;vste να προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της δωροδοκίας (κακούργημα).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» για την άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού, με τους εισαγγελείς να αποστέλλουν στη Βουλή και ένα πόρισμα περίπου 200 σελίδων, με το οποίο αξιολογούν το υλικό που έχουν συλλέξει.

Ο Α. Λοβέρδος είχε δώσει στους Εισαγγελείς εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου, τον περασμένο Μάιο. Η κλήση του πρώην υπουργού είχε σταλεί, με έγκριση και πάλι της Βουλής, μετά από καταθέσεις προστατευομένων και άλλων μαρτύρων, που υποστήριξαν ότι επί υπουργίας του Α. Λοβέρδου κυκλοφόρησαν 4 συγκεκριμένα σκευάσματα της ελεγχόμενης φαρμακοβιομηχανίας για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν στη χώρα μας σε τιμές ακριβότερες σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας θέτει στο αρχείο τη δικογραφία σε ό,τι αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Έτσι, η έρευνα παραμένει «ανοιχτή» για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Α. Λοβέρδος: Σκευωρία… 

«Η κατάχρηση εξουσίας συντελέστηκε και κατά νομική ακριβολογία», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Η δήλωσή του

«Η κατάχρηση εξουσίας συντελέστηκε και κατά νομική ακριβολογία. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας που γίνεται σε βάρος μου είναι, προφανώς, η απόπειρα αναδρομικής δικαιολόγησης των παρανομιών που διαπράχθηκαν επί τρία χρόνια στο πλαίσιο της σκευωρίας Novartis.

Επειδή έχω με το μέρος μου την αλήθεια, την εντιμότητα και τη στήριξη των πολιτών, οι απεγνωσμένες και απονενοημένες ενέργειες δεν μπορούν να με αγγίξουν. Όμως όσες και όσοι έχουν εμπλακεί στα αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματά τους, όπου και όπως αρμόζει.

Τίποτε δεν σταθεί εμπόδιο στην αποκάλυψη της σκευωρίας και κανείς από τους πολιτικούς σκευωρούς δεν θα αποφύγει την κατά νόμο λογοδοσία και τιμωρία. Τίποτε λιγότερο δεν είναι αρκετό. Κι ούτε λόγος για βουλευτική ασυλία ή για το νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Θα τους νικήσω με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες χωρίς προνόμια και προσχήματα».

Στουρνάρας: «Εκλεισε» μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης

«Εκλεισε» και τυπικά «μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων» δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή το γεγονός ότι η δικογραφία που αφορούσε τον ίδιο για την υπόθεση Novartis τέθηκε στο αρχείο.

«Σήμερα έκλεισε και τυπικά, με καθυστέρηση είκοσι μηνών, μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων, που ήταν νεκρόληκτη εξ υπαρχής. Απομένει τώρα στους αρμόδιους θεσμούς (Βουλή των Ελλήνων, Δικαιοσύνη) να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους της άθλιας αυτής σκευωρίας, αλλά και τους συνεργούς τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας.

tvxs.gr

Back to top button