Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Μακαρόνια με κιμά

Η κλασική συνταγή και ταυτοχρόνως η πιο πεντανόστιμη για μακαρόνια με κιμά, από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά:

4 μερίδες

Για τα μακαρόνια:
500 γρ. μακαρόνια Misko No 6 ή της αρεσκείας σας
4 λίτρα νερό για το βράσιμο τών ζυμαρικών
1 κ.σ. αλάτι
Για τον κιμά με σάλτσα:
400 γρ. χοιρινό ή μοσχαρίσιο κιμά
2-3 κρεμμύδια (ανάλογα το μέγεθος)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
350 γρ. σάλτσα ντομάτας (κατά προτίμηση σπιτική)
2 κ.σ. γεμάτες πελτέ ντομάτας
1/2 κύβο Knorr μοσχαρίσιο
3/4 κ.σ. αλάτι
Πιπέρι κατά βούληση
1 κ.σ. κόφτη ζάχαρη
1/3 κ.γλ γαρύφαλλο σκόνη
1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο σκόνη
1 στικ κανέλας
2 αποξηραμένα φύλλα δάφνης
1 κ.γλ. ρίγανη
3 φυλλαράκια φρεσκοκομμένο βασιλικό ή δυόσμο
1 κουτάλα από νερό των ζυμαρικών
Για το σερβίρισμα:
Φύλλο δυόσμου ή βασιλικού

Εκτέλεση:

30 λεπτά

  1. Εν αρχή, γεμίζουμε περίπου τα 2.5/3 της κατσαρόλας με νερό. Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε (με την προσθήκη του αλατιού, εκτός το ότι τα ζυμαρικά προσλαμβάνουν μια έξτρα αλμυρή γεύση, βοηθάει επίσης, η θερμοκρασία του νερού να φτάσει στους 102-103°C, έναντι 100°C που θα έφτανε το σκέτο νερό, κάτι που σημαίνει ότι βράζουν σε ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία και σαφώς ελάχιστα γρηγορότερη)

  2. Μόλις λοιπόν αρχίζει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με μια τρυπητή κουτάλα συνεχώς για 2 λεπτά ούτως ώστε να μην κολλήσουν.

  3. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει ξανά, διότι μόλις προστεθούν τα ζυμαρικά, η θερμοκρασία πέφτει και χρειάζεται λίγο χρόνο να αναπτυχθεί ξανά.

  4. Έπειτα βράζουμε για 9-11 λεπτά [ ανάλογα με την υφή που θέλουμε να έχουν, είτε λίγο πιο σκληρή είτε λίγο πιο απαλή (al dente) ] ή σύμφωνα με την αναγραφή κατάλληλου και επιθυμητού χρόνου βρασμού της συσκευασίας.

  5. Παράλληλα σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

  6. Στην συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα αρώματα του κρεμμυδιού με τον κύμα και μέχρι να αλλάξει χρώμα.

  7. Συνειδητά ανακατεύουμε τα μακαρόνια και καλό θα ήταν μην έχουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα με το καπάκι γιατί η ισχύς του αμύλου κατά αυξανόμενη θερμοκρασία, ανεβάζει τον όγκο και την στάθμη του νερού με αποτέλεσμα να ξεχειλίσει έξω από αυτήν!

  8. Κατόπιν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά μέσα στον κύμα με πρώτο την σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ και τελευταίο το νερό με το άμυλο από τα ζυμαρικά, το οποίο βοηθάει να πήξει ελαφρώς περισσότερο η σάλτσα.

  9. Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, στραγγίζουμε πολύ καλά να φύγει το περιττό άμυλο, με συνεχώς καθαροτρεχούμενο νερό, έτσι ώστε και να κρυώσουν και να ξεχωρίσουν μεταξύ τους.

  10. Ομογενοποιούμε ανά διαστήματα τον κύμα και σκεπάζουμε με καπάκι, σιγοβράζοντας για άλλα 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουμε μείνει ελάχιστα υγρά. Από την άλλη, εάν τα προτιμάμε σχετικά ζουμερά με σάλτσα, φροντίζουμε να αποσύρουμε από τη φωτιά πιο πριν, ούτως ώστε να έχει συγκρατήσει την ποσότητα που μας εξυπηρετεί.

  11. Για τον τρόπο σερβιρίσματος, είτε ομογενοποιούμε τα μακαρόνια με τον κιμά στην κατσαρόλα να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις, είτε σερβίρουμε τα μακαρόνια με τον κιμά από πάνω.

  12. Τέλος για διακόσμηση, βάζουμε στο κέντρο ένα φύλλο δυόσμου ή βασιλικού και προαιρετικά, τρίβουμε το αγαπημένο μας κασέρι.

cookpad.com

 

Back to top button