Αθλητικά

Ώρα Εθνικής!

Στη γραμμή εκκίνησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 μπαίνει η Εθνική Ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα «ρίχνεται» στα παρκέ της Κίνας με μοναδικό στόχο να… στρώσει το δρόμο προς το βάθρο και την επιστροφή του στα μετάλλια, μετά από μία δεκαετία και το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ του 2009. Το σύνολο του Θανάση Σκουρτόπουλου διαθέτει όλα τα στοιχεία για να πετύχει τον στόχο του, όπως πάθος, εμπειρία, αθλητικότητα, ακόμη και την… άγνοια κινδύνου που διαθέτουν οι νεαροί παίκτες που υπάρχουν στο ρόστερ.

Στην όγδοη συμμετοχή της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Εθνική καλείται στην πρεμιέρα της διοργάνωσης να υπερβεί το εμπόδιο τόσο του Μαυροβουνίου, όσο και του… άγχους, που κρύβει πάντα η έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων. Η αναμέτρηση (1/9) του 6ου ομίλου είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στο «Gymnasium of Youth Olympic Game Sports Park», της Νανζίνγκ, ενώ θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ SPORTS.

Θεωρητικά το Μαυροβούνιο, το οποίο εφέτος συμμετέχει για πρώτη φορά στην Ιστορία του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν αποτελεί φόβητρο για την ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου. Στην τεχνική ηγεσία της ομάδας βρίσκεται για τρίτη διαδοχική χρονιά ο -κατά πολλούς- κορυφαίος προπονητής της χώρας, Ζβέζνταν Μίτροβιτς, o οποίος την τελευταία τριετία δρέπει δάφνες στο γαλλικό πρωτάθλημα με τη Βιλερμπάν, έχοντας κερδίσει απόλυτα την εμπιστοσύνη του Τόνι Πάρκερ.

Στο ρόστερ, το όνομα που κεντρίζει το ενδιαφέρον δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από αυτό του Νίκολα Βούτσεβιτς, ο οποίος αγωνίζεται στο «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ. Ο σέντερ των Ορλάντο Μάτζικ συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ψηλών της διοργάνωσης, όπερ σημαίνει ότι η ελληνική front line καλείται να δουλέψει… υπερωρίες. Ο All Star σέντερ διακρίνεται για την έφεσή του στα ριμπάουντ, τομέας όπου συνήθως μετρά διψήφιο αριθμό, ενώ κοντά στο καλάθι αποτελεί τεράστια απειλή στην επίθεση.

Στη γραμμή πυρός των Μαυροβούνιων ξεχωρίζει και το όνομα του πάουερ φόργουορντ/σέντερ της Βαλένθια, Μπόγιαν Ντούμπλεβιτς, ο οποίος μέσα στο ζωγραφιστό σκοράρει με απίστευτη άνεση και έχει διψήφιο μέσο όρο καριέρας σε πόντους. Οι δύο ψηλοί της ομάδας  είναι ικανοί στην καλή τους μέρα να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα, αλλά ελπίζουμε η Εθνική Ελλάδας να ξεπεράσει το άγχος της πρεμιέρας και να μείνει μακριά από… εκπλήξεις στην πρεμιέρα.

Η περιφέρεια του Μαυροβουνίου δεν ελλοχεύει κινδύνους, αρκεί τα ψηλότερα γκαρντ της «γαλανόλευκης» να είναι αποτελεσματικά και με διάρκεια στο παιχνίδι τους. Στα γκαρντ που θα έχει στη διάθεσή του ο Ομοσπονδιακός τεχνικός βρίσκεται και ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος έχει μπει σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων, με τον διεθνή γκαρντ της Φενερμπαχτσέ να ξεπερνά το αιμάτωμα που «αποκόμισε» στο γαστροκνήμιο στο τουρνουά Ακρόπολις. Μετά από «μάχη με το χρόνο» που έγινε από τους γιατρούς και τους φυσικοθεραπευτές, το αιμάτωμα έκτασης 8 εκατοστών υποχώρησε και ο Σλούκας μπήκε νωρίτερα και από τη χρονική στιγμή που προέβλεπαν ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι, δηλώνοντας έτοιμος για την πρεμιέρα.

Από τις υπόλοιπες αναμετρήσεις της ημέρας (1/9), τα φαβορί αναμένεται να έχουν ιδανική πρεμιέρα στις υποχρεώσεις τους, με εξαίρεση τη Γαλλία, η οποία για τον 7ο όμιλο θα τεθεί αντιμέτωπη με τη Γερμανία του ΝΒΑερ Ντένις Σρέντερ. Τα «πάντσερ» επιθυμούν να βαδίσουν στα βήματα που χάραξε ο Ντιρκ Νοβίτσκι το 2002 (χάλκινο) και σίγουρα η «χάλκινη» το 2014, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, Γαλλία, αναμένεται να έχει δύσκολο έργο.

Στον 5ο όμιλο το μεγάλο φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης, αλλά και για την κατάκτηση του χρυσού, η Team USA είναι έτοιμη για την πρώτη της… παράσταση. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν στην πρεμιέρα την ασθενέστερη Τσεχία και στόχος τους είναι να δείξουν από την πρεμιέρα ότι έχουν αφήσει πίσω τους την ήττα στα φιλικά από την Αυστραλία (98-94), μία αποτυχία που έδωσε τέλος στο σερί των 78 νικών των ΗΠΑ και έκανε πολλούς να εκτιμούν ότι η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα έχει πολλά τρωτά σημεία…

Εύκολο έργο αναμένεται να έχουν στον 8ο όμιλο και τα φαβορί για τη νίκη Αυστραλία και Λιθουανία, που αντιμετωπίζουν Καναδά και Σενεγάλη, αντίστοιχα. To πρόγραμμα:
Α΄ ΦΑΣΗ
5ος ΌΜΙΛΟΣ
1 Σεπτεμβρίου (1η Αγωνιστική)
Τουρκία-Ιαπωνία                 11:30
Τσεχία-ΗΠΑ                      15:30

6ος ΌΜΙΛΟΣ
1 Σεπτεμβρίου (1η Αγωνιστική)
Νέα Ζηλανδία-Βραζιλία           11:00
Ελλάδα-Μαυροβούνιο              15:00

7ος ΌΜΙΛΟΣ
1 Σεπτεμβρίου (1η Αγωνιστική)
Δομινικανή Δημοκρατία-Ιορδανία  11:30
Γαλλία-Γερμανία                 15:30

8ος ΌΜΙΛΟΣ
1 Σεπτεμβρίου (1η Αγωνιστική)
Καναδάς-Αυστραλία               10:30
Σενεγάλη-Λιθουανία              14:30

ΑΠΕ

Back to top button