Κόσμος

Εκατέρωθεν στρατιωτικά χτυπήματα Χεζμπολάχ – Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου

Εκατέρωθεν στρατιωτικά χτυπήματα έλαβαν χώρα στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ την Κυριακή, καθώς η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έβαλε με αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον του βόρειου τμήματος του Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με τα δικά του πυρά εναντίον του νότιου Λιβάνου, δημιουργώντας ανησυχίες για πολεμική κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της λιβανέζικης οργάνωσης, τα χτυπήματα υπήρξαν απάντηση σε μία επίθεση με μη επανδρωμένο αεροπλάνο που έλαβε χώρα στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα, και για την οποία η ευθύνη καταλογίστηκε στο κράτος του Ισραήλ.

Οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον στρατιωτικής βάσης και οχημάτων, με τη Χεζμπολάχ να κάνει λόγο με ανακοίνωση της για αρκετές «ισραηλινές απώλειες» από τα χτυπήματα. Ωστόσο, το Ισραήλ διέψευσε την ανακοίνωση, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένας τραυματίας στη δική του πλευρά των συνόρων.

Η απάντηση από την ισραηλινή πλευρά δεν άργησε να έρθει, με τον ισραηλινό στρατό να πλήττει με εμπρηστικές ρουκέτες και βλήματα διασποράς την περιφέρεια τριών χωριών του νότιου Λιβάνου, όπως ανακοίνωσαν οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις. Ακολούθως, ήρθε και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση του Παρισιού και της Ουάσιγκτον «απέναντι στις εξελίξεις στα νότια σύνορα» της χώρας.

Οι ανησυχίες για πολεμική κλιμάκωση στην περιοχή έχουν ενταθεί μετά τα τελευταία επεισοδία, φέρνοντας μνήμες από την πολεμική σύγκρουση του 2006, όταν για περίπου έναν μήνα, Ισραήλ και Χεζμπολάχ πολέμησαν με σφοδρότητα, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 1.000 ατόμων, στο μεγαλύτερο μέρος τους Λιβανέζων.

ΑΠΕ

Back to top button