Το Ιράν επιδιώκει να σωθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά

Η κυβέρνηση του Ιράν συνεχίζει να είναι διατεθειμένη να περιορίσει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για να παραμείνει στη ζωή η συμφωνία του 2015, δήλωσε χθες Κυριακή ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς εντός της εβδομάδας θα παρέλθει μια προθεσμία κρίσιμης σημασίας που όρισε η Τεχεράνη.

“Η επόμενη φάση της σταδιακής αποχώρησής μας από τη συμφωνία μπορεί ακόμη να προληφθεί εάν υπάρξει αλλαγή [της στάσης] των Ευρωπαίων”, ανέφερε ο Ζαρίφ έπειτα από μια συνάντησή του με μέλη της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου.

Πηγές προσκείμενες στο ιρανικό κοινοβούλιο λένε ότι οι πιστώσεις αυτές σκοπός είναι να ανέλθουν σε 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ και να εκταμιευθούν σε τρεις δόσεις.

Αν οι συνομιλίες αποτύχουν, ο Ζαρίφ προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να αρχίσει την τρίτη φάση της αθέτησης δεσμεύσεών της εντός των ορίων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) από την Πέμπτη. Δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση του Ιράν σε αυτή την περίπτωση.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία τον Μάιο του 2018 και επέβαλαν εκ νέου σταδιακά τις ευρείες κυρώσεις τους στο Ιράν, παρά τις ενστάσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι λένε πως θέλουν να βοηθήσουν την Τεχεράνη να τις παρακάμψει.

Η διεθνής συμφωνία του 2015, που προέβλεπε την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων, είχε απώτερο στόχο η Ισλαμική Δημοκρατία να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Στα μέσα του Αυγούστου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι εμπλούτισε 370 κιλά ουρανίου σε επίπεδο 4,5%. Τόσο η ποσότητα όσο και η συγκέντρωση παραβιάζουν το ΚΟΣΔ.

Η τρίτη φάση για την οποία έκανε λόγο ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δεν αποκλείεται να είναι η έναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου σε επίπεδο 20%.

ΑΠΕ