Καστοριά

Η λανθασμένη στάση σώματος είναι μία κακή συνήθεια (γράφει ο Νικόλαος Παγούνης)

Στη σύγχρονη εποχή όλο και περισσότερος κόσμος ξοδεύει πολλές ώρες της ημέρας του μπροστά σε έναν υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόμαστε σε μία καθιστή θέση, κάτι το οποίο μας δυσκολεύει να διατηρήσουμε μία σωστή στάση σώματος.

Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούμε μια στάση σώματός, σύμφωνα με τις συνήθειες μας και τη φυσική και σωματική μας κατάσταση και παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια λανθασμένη στάση σώματος, δεν μπορούμε να την αλλάξουμε διότι αποτελεί καθημερινή μας συνήθεια.

Οι λανθασμένη στάση και κίνηση που έχουμε σε καθημερινή βάση, γίνονται συνήθεια διότι τις αποκτούμε από τη νεαρή μας ηλικία με αποτέλεσμα το σώμα μας να έχει προσαρμοστεί σε αυτές τις στάσεις, παραμορφώνοντας με την πάροδο του χρόνου τη  σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τους μύες, τους τένοντες, τις αρθρώσεις, τα οστά και τους δίσκους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τη χρήση γραφείου και καρέκλας χωρίς τη σωστή εργονομία, την έλλειψη γυμναστικής και άσκησης, αλλάζουν τη μορφή και την κινητική συμπεριφορά τόσο των μυών, όσο και του ανθρώπινου σκελετού, προκαλώντας μη φυσιολογική ανάπτυξη και δυσκολία στη διατήρηση μιας πραγματικά σωστής στάσης και όχι αυτής που μας βολεύει ή αυτής που συνηθίσαμε.

Με λίγα λόγια δηλαδή, μια λανθασμένη στάση σώματος έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές περιοχές του ανθρώπινου σώματος, διότι περιορίζει την κίνηση των τενόντων, των μυών και των αρθρώσεων δημιουργώντας μυϊκές ανισορροπίες και πόνο. Επιπλέον, μια λανθασμένη στάση εμποδίζει την καλή λειτουργία όλων των δομών του σώματος, διότι δημιουργείται μια ατελή σχέση μεταξύ των τμημάτων του, προκαλώντας έλλειψη σταθερότητας λόγω της λανθασμένης πίεσης στις υποστηρικτικές δομές του και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εμφάνισης καθώς και πόνο και σωματική αναπηρία.

Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι μία σωστή στάση σώματος, δηλαδή μια στάση στην οποία όλα τα τμήματα έχουν μία φυσική θέση, είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι σε αυτή τη θέση ελαχιστοποιείται η πίεση τόσο στους μύες, όσο και στα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, με αποτέλεσμα την μικρότερη καταπόνηση τους σε όλες τις θέσεις (όρθια θέση, καθιστή ακόμα και ξαπλωμένη).

Άρα, λέγοντας ότι μία σωστή στάση σώματος είναι προϋπόθεση για μια υγιή ζωή, δεν είναι υπερβολή και αυτό γιατί έχοντας μία σωστή στάση αποκτούμε:

  • μια σωστά ευθυγραμμισμένη σπονδυλική στήλη, διατηρώντας τις φυσικές τις καμπύλες.
  • μυϊκή ισορροπία μέσω της οποίας βελτιώνεται η ισορροπία του σώματος κάτι το οποίο αποφορτίζει και ανακουφίζει το σώμα από τον μυοσκελετικό πόνο.
  • ισορροπημένη μυοσκελετική κατάσταση, η οποία προστατεύει τις δομές στήριξης του σώματος και αποτρέπει τις βλάβες ή την προοδευτική παραμόρφωση του.

Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός κατάλληλων και εξειδικευμένων προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης συμβάλει στη διόρθωση της στάσης του σώματος, και αυτό με τη σειρά του βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, ενώ ταυτόχρονα τον απαλλάσσει από τους ήδη υπάρχων μυοσκελετικούς πόνους που τον ταλαιπωρούν.

Τελειώνοντας θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι η λανθασμένη στάση σώματος είναι μία κακή συνήθεια, την οποία μπορούμε να αλλάξουμε, διότι το νευρικό μας σύστημα είναι εξαιρετικά φιλομαθές και εύπλαστο.

Θέλει μόνο 3 εβδομάδες για να αρχίσει να αλλάζει οποιαδήποτε βιολογική μνήμη, αρκεί να προσπαθούμε καθημερινά.

 

orizontespress.gr

 

Back to top button