Εκατοντάδες πνιγμοί ανθρώπων αναφέρονται κάθε χρόνο στις ιστοσελίδες ειδησεογραφικής ενημέρωσης, στα blogs και στα ΜΜΕ.
Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο διογκώνεται, παρότι, τα τεχνικά μέσα έχουν αυξηθεί και η τεχνογνωσία, πάνω στο θέμα της πρόληψης και καταστολής τέτοιου είδους γεγονότων έχει επίσης βελτιωθεί.
Αν κάποιος διερευνήσει τα αίτια του συγκεκριμένου φαινομένου, θα λέγαμε ότι, το πιο βασικό είναι η ελλειπής ενημέρωση σε σχέση με τους κινδύνους της επαφής του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο, καθώς, και η επιπολαιότητα και ο ωχαδερφισμός πολλών από εμάς.
Περαιτέρω, δεν υπάρχει σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης, κάποιος οδηγός ο οποίος να μας κατευθύνει σωστά.
Πόσοι λοιπόν από εμάς, γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν, και πόσοι γνωρίζουν τα προληπτικά μέτρα(;).
Επίσης, σε πόσες παραλίες και πισίνες, υπάρχει το κατάλληλα εξιδικευμένο προσωπικό, που να προλαμβάνει και να θεραπεύει δυσάρεστες καταστάσεις (;).
Λέγοντας εξιδικευμένο προσωπικό, εννοούμε με τρις λέξεις, έναν πιστοποιημένο ναυαγοσώστη. Σήμερα υπάρχουν πολλοί φορείς πιστοποίησης, οι οποίοι, καλύπτουν την ιδιότητα του ναυαγοσώστη, που είναι σχετικά γνωστή στους γυμναστές.
Ο άμεσος στόχος λοιπόν, είναι η μείωση των κρουσμάτων των πνιγμών. Σίγουρα περνάει από την πρόληψη στο σχολείο, αλλά και από την ύπαρξη, εξιδικευμένου προσωπικού στις παραλίες και στις πισίνες, όπως και σχετικών ενημερωτικών φυλλαδίων.
Μία λύση θα μπορούσε να είναι η εξής:
Το κράτος πρεπει να αναλάβει τα έξοδα απόκτησης εξοπλισμού από τον κάθε πιστοποιημένο ναυαγοσώστη. Εν συνεχεία να τους τοποθετήσει σε παραλίες και να υποχρεώσει τους κατόχους ξενοδοχειακών μονάδων με πισίνα να διαθέτουν και αυτές ναυγοσώστη.
Σε ότι αφορά τις αμοιβές του εξιδικευμένου προσωπικού, αυτές θα μπορούσαν να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέλος, καλό θα ήταν να αναπαράγει ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία, πρέπει, να διαθέτει κάθε σπίτι. Κυρίως όμως και συχνά σποτ στην τηλεόραση, που θα ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, κάνοντάς τους πολύ πιο προσεκτικούς για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Ας ευχηθούμε λοιπόν να περιοριστούν η ακόμα ιδανικά, να μηδενιστούν τα κρούσματα πνιγμών στη χώρα μας.
Κάτι τέτοιο, προϋποθέτει τη βούληση των κρατικών αρχών προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα πρέπει να δείχνουμε και εμείς ως λουόμενοι.
Ζείτε στην Καστοριά ; Αυτή η έρμη ” επαφή του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο ” πότε πρέπει να γίνεται , σε ποια ηλικία και σε πιο χώρο , ώστε να υπάρξει πλήρης εξοικείωση μ’ αυτό ;
Ζείτε στην Καστοριά ; αν ναι , τότε δεν βλέπω σε τι διαφέρετε από τους αρχαίους Αβδηρίτες , που έγιναν διάσημοι στην αρχαιότητα , επειδή έκτισαν πηγάδι χωρίς πρώτα να βρουν το νερό του , που δεν …….υπήρχε…….
Ζείτε στην Καστοριά ; Μιλάτε για ναυαγοσώστες , όταν η πόλη δεν έχει κολυμβητήριο !
Καλή είσαι κι εσύ ! μήπως είστε ναυαγοσώστης ;