ΑθλητικάΕλλάδα

Ελλάδα Τσεχία 84 – 77: Τέλος το μουντομπάσκετ για την Εθνική

Ολοκληρώθηκε το ταξίδι της εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, αφού, παρά τη σπουδαία εμφάνιση απέναντι στην -ομάδα-έκπληξη της διοργάνωσης- Τσεχία, το +12 που χρειαζόταν η «γαλανόλευκη» δεν ήρθε! Στη 2η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των «16», οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου πάλεψαν σαν… λιοντάρια, «άγγιξαν» το +12, όταν προηγήθηκαν 53-65, 6:47΄΄ πριν τη λήξη με λέι απ του Καλάθη και αφού ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είχε αλλάξει τη ροή του αγώνα υπέρ της εθνικής στην 3η περίοδο, αλλά στο τέλος νίκησαν… μόνο με 84-77.

Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να βγαίνει από το παρκέ με πέντε φάουλ, όταν οι διαιτητές τού χρέωσαν αδίκως επιθετικό φάουλ, αλλά και μετά την τεχνική ποινή σε μέλος του προπονητικού τιμ της εθνικής, οι Τσέχοι… αξιοποίησαν την ευκαιρία και μείωσαν στο καλάθι (68-70) με τρίποντο του Μπόχατσικ στα 2:13΄΄ πριν τη λήξη. Στα 49΄΄, η εθνική ξέφυγε με +7 (70-77) μετά από τρίποντο του Νικ Καλάθη και λέι απ του Σλούκα, αλλά το… όνειρο της πρόκρισης «γκρέμισε» για την Ελλάδα ο πόιντ γκαρντ των Σικάγο Μπουλς, Τόμας Σατοράνσκι, όταν διαμόρφωσε το 72-77 στα 27΄΄. Ο Σλούκας έφερε την εθνική στο +7 (72-79), αλλά ο Γιάρομικ Μπόχατσικ είπε «όχι» στους παίκτες τους Σκουρτόπουλου, γράφοντας το 74-79. Ο Καλάθης με λέι απ διαμόρφωσε το 74-81 στα 14΄΄, ο Μπόχατσικ με 1/2 βολές «έγραψε» το 75-81, ο Καλάθης με «μεγάλο» τρίποντο έκανε το 75-84 στα 5΄΄, με τον Κώστα Παπανικολάου να στέλνει στη γραμμή των βολών τον Μπόχατσικ, ο οποίος με 2/2 βολές έφτασε τους 25 πόντους και διαμόρφωσε το 77-84, που ήταν και το τελικό σκορ.

Τα δεκάλεπτα: 12-18, 33-32, 49-57, 77-84

 «Η ζημιά έγινε στο ματς με τη Βραζιλία»
Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου: «Συγχαρητήρια στην Τσεχία. Εμείς δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε κάθε τομέα του αγώνα. Θέλαμε να νικήσουμε με 12 πόντους και πάνω, αλλά δυστυχώς η ζημιά έγινε στο ματς με τη Βραζιλία. Αυτό είναι το μπάσκετ. Κάποιες φορές πανηγυρίζεις, κάποιες όχι. Ο Γιάννης (σ.σ. Αντετοκούνμπο) είναι υπερήφανος γι’ αυτή την ομάδα και το επιτελείο της. Είναι σκληρό που δεν θα συνεχίσει στον επόμενο γύρο. Είναι όνειρο που έγινε πραγματικότητα να παίξω με όλα αυτά τα παιδιά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο».

Σκουρτόπουλος: «Η Ελλάδα δεν έχει τη στήριξη και το status που είχε στο παρελθόν»

Το 5ο φάουλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο δόθηκε ενώ ο Αντρέι Μπάλβιν που τον μάρκαρε δεν ήταν ακίνητος, όπως προβλέπεται στον κανονισμό, αλλά… εν κινήσει! Οι διαιτητές έδωσαν και τεχνική ποινή στον πάγκο της εθνικής Ελλάδας στο κρίσιμο 4ο δεκάλεπτο! Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός που ανέλαβε την ευθύνη για τον αποκλεισμό από τους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλο, εξέφρασε… ευγενικά τα παράπονά του για τη διαιτησία του αγώνα της εθνικής με την Τσεχία. «Η Ελλάδα δεν έχει τη στήριξη και το status που είχε στο παρελθόν» είπε συγκεκριμένα στην κάμερα της ΕΡΤ, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος είπε αρχικά: «Τι να την κάνεις τη νίκη; Τελειώσαμε. Ένα κακό ημίχρονο με τη Βραζιλία, χάσαμε τη συγκέντρωσή μας, το πληρώσαμε για όλο το τουρνουά. Με τα καλά και τα κακά που παρουσιάσαμε τις υπόλοιπες στιγμές. Αυτό επιβάρυνε πολύ την αυτοπεποίθηση της ομάδας. Δεν κάναμε την επαναφορά. Παρά τη νίκη σήμερα. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Για μία ακόμη φορά δεν τελειώσαμε φάσεις όπως έπρεπε. Δεν πήραμε και κάποια σφυρίγματα που έπρεπε. Είμαστε πίσω στις βολές από τους Τσέχους. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Εμείς δουλέψαμε σκληρά σε καλή ατμόσφαιρα. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα δεν μας δικαίωσε. Υπεύθυνος είμαι εγώ. Εγώ με τα παιδιά έχουμε να πούμε μερικά πράγματα, να ολοκληρώσουμε τη συνεργασία. Λυπάμαι που απογοητεύσαμε και δεν καλύψαμε τις προσδοκίες του κόσμου. Νομίζω το ίδιο λυπούνται και οι παίκτες»…

 

 

 

 

Back to top button