φωτορεπορτάζ

Παρθενική πανύγηρις εις την Ιερά Μονή Κλεισούρας (φωτογραφίες)

Το καθολικό της ιστορικής Ιεράς Μονής της Κλεισούρας, του τόπου όπου ασκήτεψε η σύγχρονη Αγία, η Οσία Σοφία, τιμάται στο Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου. Έτσι, κατ’ αυτές τις ημέρες, η αδελφότητα υπό την καθοδήγηση της Ηγουμένης, Γερόντισσας Εφραιμίας, καλωσορίζουν με την ζεστή καρδιά τους χιλιάδες προσκυνητές που συρρέουν στο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Κλεισουριώτισσας, την εικόνα που τόσο ευλαβούνταν η Οσία Σοφία, αλλά και να συμμετάσχουν στις πανηγυρικές ακολουθίες.

Αυτές και φέτος πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία και χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος ευλαβείται τα μέγιστα την Παναγία και θεωρεί το ιερό αυτό φροντιστήριο, όπως ο ίδιος λέγει, το σπίτι της Μητέρας μας, της Παναγίας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, τελέσθηκε ο Εσπερινός κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε η ενθρόνιση της εικόνος της Παναγίας από το τέμπλο του Καθολικού στο κέντρο του Ναού, ενώ στη συνέχεια ψάλθηκε η Ιερά Παράκληση.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, στις 6, τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο η ακολουθία του Μικρού Αγιασμού στον αύλειο χώρο της Μονής, ενώ στις 7 άρχισε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων της Μητροπόλεως. Ο κόσμος είχε αρχίσει να γεμίζει το Μοναστήρι από νωρίς. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Καστορίας αναφέρθηκε στην Παναγία, χρησιμοποιώντας το λόγο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, ως πύλη του φωτός, του αιωνίου Φωτός και ως πηγή της ζωής και σημείωσε το πόσα πολλά χρωστά το ανθρώπινο γένος στην Παναγία. Να σημειωθεί ότι μετά το «Και Νυν» της Λιτής, ψάλθηκε από τη χορωδία των Ιεροψαλτών έμπροσθεν της ιεράς εικόνος το «Άνωθεν οι Προφήται». Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη Λιτανεία της Εικόνος στους χώρους της Ιεράς Μονής με κατάληξη την είσοδό της όπου και τελέσθηκε η Αρτοκλασία.

Βοηθούντος του καιρού, από νωρίς την κυριώνυμη ημέρα, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, οι πιστοί προσήλθαν στην Μονή για να ακούσουν τον Όρθρο και τα ιερά άσματα για την Παναγία. Στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας, ενώ πριν τη Θεία Κοινωνία διηκόνησε το θείο λόγο ομιλώντας περί της Παναγίας, βασιζόμενος στη φράση του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού «Χαίροις, Μαρία, γλυκύτατον της Άννης θυγάτριον». Ανέλυσε δε ορισμένα από τα ονόματα που αποδίδουμε τιμητικά στην Παναγία. Προ της απολύσεως διαβάστηκαν τα κόλλυβα εις τιμήν και μνήμην της Υπεραγίας Θεοτόκου και άπαντες αποχώρησαν με την ευχή και του χρόνου ο Πανάγαθος Θεός να αξιώσει να βρεθούν και πάλι στο ευλογημένο αυτό καταφύγιο της Χάρης Του.

.imkastorias.gr

 

 

Back to top button