Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε αιφνιδίως τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, δηλώνοντας ότι είχε σοβαρές πολιτικές διαφωνίες με τον σκληροπυρηνικό συνεργάτη του.
“Ενημέρωσα τον Τζον Μπόλτον χθες το βράδυ ότι οι υπηρεσίες του δεν χρειάζονται πλέον στον Λευκό Οίκο. Διαφώνησα έντονα με πολλές από τις εισηγήσεις του, όπως και άλλοι στην κυβέρνηση”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι θα ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του την επόμενη εβδομάδα.
“Ζήτησα από τον Τζον την παραίτησή του και μου την υπέβαλε σήμερα το πρωί”, πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι περίπου μία ώρα νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί επισήμως ότι ο Μπόλτον επρόκειτο να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μάικ Πομπέο, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί το θέμα.
Ο Μπόλτον, ο τρίτος στη σειρά σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ήταν γνωστό ευρέως ότι πίεζε τον πρόεδρο να τηρήσει σκληρή γραμμή σε διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Ήταν επίσης ο αρχιτέκτονας της σκληρής γραμμής απέναντι στο Ιράν και συνηγορούσε υπέρ μιας πιο αυστηρής προσέγγισης σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία και το Αφγανιστάν.
Τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη, ο Αμερικανός πρόεδρος έστελνε διφορούμενα και αντικρουόμενα μηνύματα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πρόθυμος να συναντηθεί και να διαπραγματευτεί με την ιρανική ηγεσία.
Ο Μπόλτον ανέλαβε αυτήν τη θέση τον Απρίλιο του 2018, αντικαθιστώντας τον Χ.Ρ. ΜακΜάστερ. Κάποιες φορές ήρθε σε σύγκρουση με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έναν από τους πιστότερους υπουργούς του Τραμπ.
Ο ίδιος πάντως, με μια λακωνική και αινιγματική ανάρτησή του στο Twitter, έδωσε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων από εκείνη που παρουσίασε ο Τραμπ: “Προσφέρθηκα να παραιτηθώ χθες το βράδυ και ο πρόεδρος Τραμπ είπε: Ας το συζητήσουμε αύριο”, έγραψε.
Αντιδράσεις για την αιφνίδια απόλυση του Τζον Μπόλτον από τον πρόεδρο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, εν μέσω των διαφωνιών τους για το πώς θα χειριστούν τα φλέγοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Ρωσία.
Ο Μπόλτον, το “γεράκι” του Λευκού Οίκου και βασικός αρχιτέκτονας της αυστηρής στάσης του Τραμπ απέναντι στο Ιράν, ήταν γνωστό ότι πίεζε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να τηρήσει ακόμη πιο σκληρή γραμμή.
Βουλευτές, γερουσιαστές και πολιτικοί αναλυτές αντέδρασαν αμέσως στην αιφνιδιαστική αυτή απόλυση. “Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Τζον Μπόλτον. Έχω συνεργαστεί πολύ καλά μαζί του και κατά την άποψή μου έκανε καλή δουλειά. Όμως σε τελική ανάλυση, η απόφαση επαφίεται στον πρόεδρο. Έχει το δικαίωμα να έχει γύρω του τους ανθρώπους που επιθυμεί”, είπε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, εκ των κορυφαίων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην ίδια επιτροπή, είπε στους δημοσιογράφους: “Είναι ενδεικτικό του στυλ του προέδρου Τραμπ. Θέλει ανθρώπους που ουσιαστικά να συμφωνούν δουλικά μαζί του. Μπορεί να μην συμφωνούσα με τον πρεσβευτή Μπόλτον σε πάμπολλα ζητήματα και στις πολεμοχαρείς απόψεις του, όμως ένα γεγονός για αυτό είναι ότι προφανώς εξέφραζε κατά καιρούς αντίθετες απόψεις (στον Τραμπ). Αυτό δεν είναι κάτι που θέλει ο πρόεδρος”.
“Ο Μπόλτον έφερε την αντιπάθειά του, σήμα κατατεθέν, για τα Ηνωμένα ‘Εθνη και για άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στον Λευκό Οίκο. Υπό την επίβλεψή του, οι ΗΠΑ φρόντισαν να περιθωριοποιηθεί ο ΟΗΕ σε κρίσεις όπως εκείνες της Λιβύης και της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση Τραμπ ήταν έντονα επιφυλακτική απέναντι στην πολυμέρεια και πριν από την άφιξη του Μπόλτον (στον Λευκό Οίκο) και είναι απίθανο να την εναγκαλιστεί τώρα που εκείνος έφυγε. Όμως οι ΗΠΑ ίσως να αφιερώσουν λιγότερο χρόνο και ενέργεια για την αποδυνάμωση των θεσμών του ΟΗΕ”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρίτσαρντ Γκάουαν, ο διευθυντής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων του ΟΗΕ.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν σχολίασε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters: “Ξέρετε, υπό κανονικές συνθήκες θα δήλωνα σοκαρισμένος, όμως τίποτα σ’ αυτήν την κυβέρνηση δεν μας σοκάρει πλέον. Ο κ. Μπόλτον και εγώ δεν συμφωνούσαμε σε πολλά θέματα. Όμως ήταν ευθύς άνθρωπος. Ξέρει τις περιστάσεις. Είμαι σίγουρος ότι είπε στον πρόεδρο τι συνέβαινε. Και του προέδρου ίσως δεν του άρεσε να το ακούει. Και είναι ατυχές αν ο πρόεδρος δεν δέχεται τις επαγγελματικές συμβουλές”.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κένεντι, μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο, είπε ότι “ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να περιβάλλεται από συμβούλους της επιλογής του” και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι όλοι όσοι εργάζονται στο Λευκό Οίκο το καταλαβαίνουν αυτό. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον Μπόλτον. Αλλά αυτό που μετράει είναι ποιον επιθυμεί ο πρόεδρος να τον συμβουλεύει”.
Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, έγραψε λακωνικά στο Twitter: “Ένα σύμπτωμα του προβλήματος έφυγε. Η ρίζα του απολυταρχισμού παραμένει”.
Όταν ρωτήθηκε ποιος θα μιλάει τώρα στους συμμάχους των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ απάντησε: “Πιθανότατα ο Τραμπ”.
Ιράν: Η απόλυση του Μπόλτον είναι ένδειξη της αποτυχημένης στρατηγικής των ΗΠΑ
Ένας σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί δήλωσε απόψε ότι η απόλυση του Τζον Μπόλτον από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της “στρατηγικής μέγιστης πίεσης” που ακολουθεί η Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης.
“Η περιθωριοποίηση και ο επακόλουθος εξοβελισμός του Μπόλτον δεν είναι τυχαία γεγονότα, αλλά μια αποφασιστική ένδειξη της αποτυχίας της στρατηγικής μέγιστης πιέσης των ΗΠΑ απέναντι στην εποικοδομητική αντίσταση του Ιράν”, έγραψε ο Χεσαμεντίν Ασερά σε ανάρτησή του στο Twitter.
ΑΠΕ