Κόσμος

Πέντε μέρες πριν τις εκλογές, ο Νετανιάχου ζητά ελευθερία στρατιωτικής δράσης απέναντι στο Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί απειλές του Ιράν το οποίο, όπως είπε, χρησιμοποιεί την συριακή επικράτεια για επιθετικές ενέργειες.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας Σότσι. Επισήμως, το επίκεντρο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ισραήλ και Ρωσίας, ιδιαίτερα στην εμπόλεμη Συρία.

Σε μια προεκλογική επίσκεψη, πέντε μόνο μέρες πριν τις αμφίρροπες ισραηλινές βουλευτικές εκλογές, ο Νετανιάχου υπογράμμισε στον Ρώσο πρόεδρο τη σημασία της ελευθερίας στρατιωτικής δράσης της χώρας του, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την κρίνει απαραίτητη στην γειτονική Συρία.

«Η περιοχή της Συρίας είναι η κύρια…Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διατηρούμε την ελευθερία ανάληψης δράσης…ενάντια σε ιρανικούς στόχους, στόχους της Χεζμπολάχ και άλλους τρομοκρατικούς στόχους», είπε ο Νετανιάχου.

Ο Πούτιν επαίνεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και τη συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας. Αναφερόμενος στις ισραηλινές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα υπεύθυνοι πολιτικοί να επικρατήσουν στις εκλογές οι οποίοι θα διατηρήσουν όσα έχουν επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας και Ισραήλ.

Μια μέρα πριν από την άφιξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την αντίθεσή του στην προεκλογική εξαγγελία του Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη αν επανεκλεγεί.

ΑΠΕ

Back to top button