ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας (πρόγραμμα)

Για τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

Σας υπενθυμίζουμε ότι με το Π.Δ.304/2001, το οποίο εκδόθηκε σε εξουσιοδότηση του Ν.2645/1998  καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Ο φετινός εορτασμός θα γίνει  στην πόλη της Καστοριάς σύμφωνα με  το παρακάτω πρόγραμμα:

       ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα της 14ης μέχρι και τη  δύση του ηλίου της 15ης Σεπτεμβρίου.
  • Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων Καταστημάτων, Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ, Τραπεζών και Καταστημάτων Κοινής Ωφελείας από τη δύση του ηλίου της 14ης Σεπτεμβρίου μέχρι τις πρωινές ώρες της 15ης Σεπτεμβρίου.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

05:00 μ.μ.

Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης:

  • Προβολή ντοκιμαντέρ της σειράς «Ιστορικοί Περίπατοι» που αναφέρεται στους πρόσφυγες.
  • Ακολουθεί ομιλία από τον επιστημονικό υπεύθυνο του πάρκου κ. Ραυμόνδο Αλβανό με θέμα:  «Οι Πρόσφυγες που ήρθαν στην περιοχή της Καστοριάς μετά το 1922. Κοινωνικές και πολιτικές ταυτότητες και συμπεριφορές».

 Οι εκδηλώσεις στο πάρκο τελούνται από τον Σύλλογο Απολλωνιαδιτών Καστοριάς

 Υπάρχει  δυνατότητα μετακίνησης προς και από το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης.  Πληροφορίες: κα. Βασιλική Παπαμαντζάρη τηλ. επικοινωνίας 6942 555 452

06:30 μ.μ.

Υποδοχή της Τίμιας Κάρας της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας, στον Ι. Ν. Αγίου Νικάνορος Καστοριάς

Ακολουθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ.

Κυριακή 15  Σεπτεμβρίου 2019

Ώρα 07:00΄ π.μ.:

Όρθρος και   Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Νικάνορος Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ.

Ώρα 08:00΄ π.μ.:

Έπαρση της σημαίας στην πλατεία Μακεδονομάχων με την συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών.

Ώρα 10:30΄ π.μ.:

Ιερό Μνημόσυνο για όλους τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον Ι. Ν. Αγίου Νικάνορος Καστοριάς

 Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των λειψάνων περιμετρικά του ναού, με τη συμμετοχή των ποντιακών σωματείων της περιοχής.

Ώρα 11:30΄ π.μ.:

  • Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων.
  • Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων (Πλ. Μακεδονομάχων) από τους εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, Δημοσίων Οργανισμών και Ιδρυμάτων και οποιονδήποτε άλλον θελήσει να τιμήσει την εορτή κατόπιν συνεννοήσεως με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη   Καστοριάς, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στα τηλέφωνα 24673 50216 ή 24673 50200.
  • Ομιλία για τον εορτασμό της ημέρας από την κα. Βαρβάρα Πολυχρονίου, εκ του  συλλόγου Μικρασιατών Άργους Ορεστικού «Η ΚΥΖΙΚΟΣ»
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος
  • Πέρας τελετής – Αποχώρηση επισήμων.

Ώρα 08.20΄ μ.μ.:

–   Υποστολή  σημαίας στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Back to top button