Ελλάδα

Στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση Novartis

Στη Βουλή διαβιβάζεται από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δια μέσου του υπουργείου Δικαιοσύνης, η δικογραφία για τη Novartis προκειμένου διερευνήσει τυχόν αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων. Eξελίξεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα στην υπόθεση για τους χειρισμούς στην έρευνα, ενώ μετά την κατάθεση Αγγελή φαίνεται πως δρομολογούνται και νέοι μάρτυρες.

Μετά την κατάθεση του Αντώνη Σαμαρά στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος κατονόμασε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον Ρασπούτιν στην έρευνα για τη Νοβάρτις αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα ως έναν από τους σκευωρούς του, η δικογραφία διαβιβάζεται αμελητί στη Βουλή για να διευρενηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις από πολιτικά πρόσωπα.

Ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Ευάγγελος Ζαχαρής που διερευνά την υπόθεση διαβίβασε τη δικογραφία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα τη διαβιβάσει στην Βουλή.

Η προκαταρκτική έρευνα συνεχίζεται και για τα μη πολιτικά πρόσωπα, με καταθέσεις μαρτύρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθεί να καταθέσει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει υποβάλει μήνυση στο παρελθόν κατά των εισαγγελέων διαφθοράς για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο αντεισαγγελέας Γιάννης Αγγελής στη μακρά του κατάθεση δεν κατονόμασε αλλά φωτογράφισε πολιτικά πρόσωπα που κατά τον ίδιο παρενέβησαν στην έρευνα για το φαρμακευτικό κολοσσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Αγγελής κατήγγειλε έντονο δικαστικό και πολιτικό παρασκήνιο στην πορεία της έρευνας σε γνώση υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων. Φέρεται να αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε ο ίδιος με τον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, την τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, στις οποίες συμφωνήθηκε να απομακρυνθεί η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη για να σταματήσει η επιρροή που είχε πάνω της ο «Ρασπούτιν«. Κατά τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Καλογήρου φέρεται να απάντησε πως «θα έπρεπε για αυτό να ενημερώσει πιο πάνω…».

Εξάλλου, την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση εναντίον της Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με την υπόθεση Novartis, ανακοίνωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός, η εισαγγελέας Διαφθοράς παραβίασε κατάφωρα και με δόλο το άρθρο 239 του ποινικού κώδικα, κάτι που συνιστά κακούργημα.

Να υποστηριχθεί η θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτήν, ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να μείνει στη σκιά αν υπάρχει η ανεξαρτησία στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και βεβαίως στο προσεχές χρονικό διάστημα με όλα αυτά τα οποία εξελίσσονται έχω την αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη θα καταλήξει σε πολύ συγκεκριμένα ευρήματα ή σε πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα τα οποία από μόνα τους θα καταδείξουν ενδεχομένως και τυχόν πολιτικές παρεμβάσεις ή πολιτικές ευθύνες» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Αντιδράσεις

Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, κυβερνητικά στελέχη ζητούν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει την τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην έρευνα.

«Αν ήμουν ο Αλέξης Τσίπρας θα έλεγα εισηγούμαι προανακριτική επιτροπή», δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης.

«Η πολιτική ελίτ που ευθύνεται για το σκάνδαλο Νοβάρτις, ενορχηστρώνει τώρα και δεύτερο σκάνδαλο: Αυτό της συγκάλυψης και του ρεβανσισμού για όσους το ανέδειξαν» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζει ότι «οι εκπρόσωποι του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος επιχειρούν μια πρωτοφανή θεσμική παρεκτροπή, έναν χυδαίο πολιτικό αντιπερισπασμό».

Καταλήγοντας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει: «Καλούμε για πολλοστή φορά τον κ. Μητσοτάκη να μην κρυφτεί πίσω από την ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου, και να κάνει, αν τολμάει, εξεταστική, προανακριτική, να στήσει ειδικά δικαστήρια ή ό,τι άλλο του ταιριάζει, για να μάθει όλος ο Ελληνικός λαός ποιό είναι το σκάνδαλο και ποιά η σκευωρία».

«Ρεβάνς ζητάει όποιος έχει ηττηθεί. Και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, με την οποία απαντάει στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πειραιώς προσθέτει: «Εμείς ζητάμε μόνο την αλήθεια. Ας μην την προσβάλουν, λοιπόν, οι οπαδοί του «ή εμείς ή αυτοί». Και όσοι μόλυναν τη δημόσια ζωή με φαινόμενα «Ρασπούτιν» ας μην προκαλούν την μνήμη των Ελλήνων. Είπαμε: Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε!».

Με αφορμή τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, η Ελληνική Λύση επισημαίνει τα εξής: «Δύο χρόνια αποπροσανατολισμού του κόσμου μέσω Novartis με ΣΥΡΙΖΑ, άλλα δύο χρόνια θα … «φάμε» με τη ΝΔ! Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Εταιρεία (όπως Siemens κτλ) δε «λάδωνε» ποτέ, κανέναν στην Ελλάδα! Αυτά συμβαίνουν μόνο σε άλλες χώρες … πάντα!».

ΕΡΤ, ΑΠΕ

Back to top button