Μετά την κλοπή στη Λέρο επανέρχονται οι συζητήσεις περί της ασφάλειας των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων
Η κλοπή δύο συμπτυγμένων εκτοξευτών ρουκετών LAW MF-2 (το χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις του Στρατού και του Ναυτικού), 22 χειροβομβίδων, μεγάλου αριθμού ναρκών, εκρηκτικών, βραδύκαυστου φιτιλιού κ.λπ. από τη Ναυτική Βάση της Λέρου (εμπλέκονται τρεις στρατιωτικοί από την ίδια βάση) επανέφερε το ζήτημα κλοπών οπλισμού από στρατιωτικές μονάδες αλλά και της εμπλοκής στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων σε ποινικές δραστηριότητες.
Προβληματικές καταγραφές υλικού, έλλειψη ελέγχων στην πρόσβαση στις αποθήκες, ύποπτες διασυνδέσεις ορισμένων «κομάντος» των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και η νοοτροπία που υπάρχει σε ορισμένους αξιωματικούς αλλά και απλούς στρατιώτες να «κλέβουν τα στρατόπεδά τους» οδηγούν πολλές φορές σε απώλειες μεγάλου αριθμού όπλων και με μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Με τελικούς παραλήπτες λαθρεμπόρους όπλων, ψαράδες που χρησιμοποιούν παρανόμως εκρηκτικά αλλά και αρκετές φορές για να τα κρατούν οι στρατιωτικοί στα σπίτια τους με ένα ιδιότυπο σκεπτικό.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση της σύλληψης τον Απρίλιο του 1985 στο χωριό Αρχάγγελος της Ρόδου αποθηκάριου στον στρατό που έκλεβε με χαρακτηριστική ευκολία εκρηκτικά που τα πουλούσε σε αλιείς. Τον Απρίλιο του 1994 υπήρξε η κλοπή περίπου επτά χιλιάδων πυροκροτητών από το 80ό Τάγμα Εθνοφυλακής της Κω που αποδόθηκε σε λαθραλιείς. Ακόμη κλοπές που είχαν σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 1983 στη Χίο αλλά και την περίοδο 1985-1986 σε στρατιωτικές μονάδες σε Κιλκίς και στην Καστοριά αποδόθηκαν τότε σε «χουντικούς» και ακροδεξιούς.
Επιπλέον, κλοπές σε στρατόπεδα στην…
Διαβάστε όλο το άρθρο “Πολεμικό υλικό: Ποιοι το κλέβουν και πού καταλήγει” στο tovima.gr