Κόσμος

Βιοπλαστικά ποτήρια από φλούδες πορτοκαλιού! (βίντεο)

 Η κυκλική οικονομία είναι να σχεδιάζεις, αποκλείοντας τα απορρίμματα και τη ρύπανση. Με αυτό στο νου, ο Κάρλο Ράτι -ιδρυτής του Carlo Ratti Associati και διευθυντής του Senseable City Lab στο MIT- κατασκεύασε ένα πειραματικό μπαρ-αποχυμωτή πορτοκαλιών για την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni, ο οποίος σε τρισδιάστατο εκτυπωτή δημιουργεί από τις φλούδες των στυμμένων πορτοκαλιών βιοπλαστικό ποτηράκι για την απόλαυση του φρέσκου χυμού. Στόχος αυτού του πρωτότυπου, που ακούει στο όνομα «Feel the Peel (Νιώστε τη φλούδα)», είναι να φέρει την κυκλικότητα στην καθημερινή ζωή.

Το ύψους 3,10 μέτρων πειραματικό μπαρ χυμών «στεγάζεται» κάτω από έναν κυκλικό θόλο, τον οποίον έχουν γεμίσει με 1.500 πορτοκάλια. Όταν κάποιος παραγγείλει χυμό, τα πορτοκάλια γλιστρούν στον αποχυμωτή, όπου κόβονται στα δύο και στύβονται. Μετά το στύψιμο, οι φλούδες των στυμμένων πορτοκαλιών πέφτουν σε ένα διαφανές τμήμα, στο κάτω μέρος της μηχανής. Ξηραίνονται και αλέθονται σε «σκόνη πορτοκαλιού», η οποία αναμειγνύεται με PLA για να δώσει βιοπλαστικό υλικό.

Το υλικό αυτό θερμαίνεται και λειώνει, δίνοντας ένα νήμα με το οποίο τροφοδοτείται ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, που είναι ενσωματωμένος στη μηχανή. Οι διψασμένοι για χυμό επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εκτύπωσης, πριν χρησιμοποιήσουν το τελικό προϊόν της, το ποτηράκι, για να ξεδιψάσουν με τον φρεσκοστυμμένο χυμό. Ακολούθως, το ποτηράκι θα ανακυκλωθεί, για να είναι πλήρες το κυκλικό ντιζάιν.

«Η αρχή της κυκλικότητας είναι εκ των ων ουκ άνευ για τα σημερινά αντικείμενα» τονίζει ο Κάρλο Ράτι. «Εργαζόμενοι με την Eni, προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι η κυκλικότητα είναι ένας πολύ απτός τρόπος, εξελίσσοντας μια μηχανή που μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι τα πορτοκάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πέραν του χυμού τους. Οι επόμενες εκδοχές του “Νιώστε τη φλούδα” μπορεί να περιλαμβάνουν καινούργιες λειτουργίες, όπως την εκτύπωση από τις φλούδες των πορτοκαλιών υφάσματος για ρούχα» προσθέτει.

Το Κυκλικό Μπαρ Χυμών θα εγκατασταθεί στο Singularity University Summit, στο Μιλάνο, το διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου. Τους επόμενους μήνες, θα κάνει τουρνέ σε όλη την Ιταλία, σε μια προσπάθεια να «επιδείξει μια καινούργια προσέγγιση της περιβαλλοντικής κυκλικότητας στην καθημερινότητα».

ΑΠΕ

Back to top button