Όλα είναι έτοιμα για την εκλογή του νέου μητροπολίτη Φθιώτιδας στις αρχές Οκτωβρίου.
Μετά την πρόωρη εκδημία του μακαριστού Νικολάου στις 27 Ιουλίου ακολούθησαν διεργασίες για την προετοιμασία της εκλογής και της ενθρόνισης του νέου επισκόπου. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του STAR Κεντρικής Ελλάδας, φαβορί για την θέση του μητροπολίτη Φθιώτιδας είναι ο μητροπολίτης Θεσπιών και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Συμεών Βολιώτης (στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου).
Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εξέλεξαν με 65 ψήφους τον Αρχιμ. Συμεών με τον τίτλο του Επισκόπου Θεσπιών για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο και τώρα αναμένεται να τον εκλέξουν νέο μητροπολίτη Φθιώτιδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο νέος μητροπολίτης Φθιώτιδας θα έχει και βοηθό επίσκοπο, θέση που έως τώρα δεν υπήρχε.
Επικρατέστερος για την θέση του βοηθού φαίνεται να είναι ο πρώην ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, εφημέριος του Αγίου Παντελεήμονα και συνεργάτης του μακαριστού Νικολάου Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Κολοκυθάς που εικονίζεται στην άνω φωτογραφία και ήταν προσωπική επιλογή του μακαριστού.
Ήδη όπως έχει γίνει γνωστό στενοί συνεργάτες του επισκόπου Θεσπιών βρίσκονται στην Φθιώτιδα και προετοιμάζουν το «έδαφος» για τον ερχομό του.
Ως ημέρα εκλογής σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδας έχει οριστεί η 11 Οκτωβρίου ημέρα Παρασκευή στις 12μμ. Στην ίδια συνεδρίαση θα γίνει και η εκλογή των νέων μητροπολιτών Λήμνου και Καλαβρύτων.
Στη Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων ο Α΄ Γραμματέας της Συνόδου και Καθηγούμενος της Μονής Μ. Σπηλαίου, Αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας επίσης αποτελεί το φαβορί.
Για την Ιερά Μητρόπολη Λήμνου τα δύο ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής είναι του Αρχιμ. Ιερόθεου Καλογερόπουλου, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας, αλλά και του Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή, στελέχους της Ιεράς Συνόδου.
Τα παραπάνω ονόματα φαίνεται να είναι και οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου αλλά και τυγχάνουν της καθολικής αποδοχής του σώματος της ιεραρχίας.
Ο νέος μητροπολίτης Φθιώτιδας αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα περίπου μετά από ένα μήνα (μέσα Νοεμβρίου) και αφού θα προγηθεί η έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος. Ο Συμεών Βολιώτης είναι μόλις 42 ετών αλλά κουβαλά βαρύ βιογραφικό.
Οι προσδοκίες κλήρου και λαού είναι μεγάλες μιας και ο μακαριστός Νικόλαος αφήνει πίσω του τεράστιο έργο και δυσαναπλήρωτο κενό. Οι πληροφορίες είναι ασφαλείς ωστόσο όπως συνηθίζεται να λέγεται στους κόλπους της εκκλησίας: « Η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Δεσπότη».
Εν αναμονή της επίσημης εκλογής και ανακοίνωσης παραθέτουμε το βιογραφικό του Μητροπολίτη Συμεών που όπως φαίνεται στην φωτογραφία ήταν στην κηδεία του Μακαριστού Νικολάου στον τελευταία ασπασμό.
Αν όλα εξελιχτούν χωρίς απρόοπτα στην φωτογραφία βλέπουμε τον πρώην και τον επόμενο Επίσκοπο της Φθιώτιδας. Να υπενθυμίσουμε ότι την ευθύνη της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας από τις 27 Ιουλίου και τον συντονισμό της προετοιμασίας για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη έχει ο τοποτηρητής μητροπολίτης Δημητριάδος.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΘΕΣΠΙΩΝ κ. ΣΥΜΕΩΝ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών (κατά κόσμο Ιωάννης Βολιώτης) γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαϊου 1977. Κατάγεται εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, απόγονος αγωνιστών του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και περάτωσε τις βασικές σπουδές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το 1995 εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 1999 με γενικό βαθμό «λίαν καλώς».
Κατόπιν εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 2002 με γενικό βαθμό «άριστα».
Επίσης, επί διετία φοίτησε επιτυχώς στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου.
Το 2002 υποστήριξε επιτυχώς την διπλωματική του εργασία στο εκκλησιαστικό δίκαιο στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με γενικό βαθμό «άριστα». Υπήρξε μαθητής του μακαριστού Καθηγητού του Εκκλησιαστικού Δικαίου Χαράλαμπου Παπαστάθη.
Το 2002 έγινε δεκτός από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Θεολογίας ως υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τομέα Δογματικής Θεολογίας στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία της Φιλοσοφίας.
Κατέχει πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και για την γερμανική γλώσσα.
Επίσης, κατέχει πτυχίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και τιμητικό δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής από το «Αριάνειον Ωδείον» και τιμητικό δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής από το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Κατέχει τέλος Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές – ECDL.
Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου.
Ανετράφη πνευματικά υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ΄. Το 2001 χειροθετήθηκε Αναγνώστης και τον Αύγουστο του 2002 εκάρη Μοναχός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ. Κατά την μοναχική του κουρά έλαβε το όνομα Συμεών εις τιμήν και μνήμην του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου (εορτή: 12 Οκτωβρίου).
Μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ι.Μ. Καστορίας.
Το 2011 εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και Πρεσβύτερος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαράκι Βαγίων Βοιωτίας από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Το 2012 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Μετά την ένταξή του στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι αδελφός της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.
Το 2011 διορίζεται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Α΄ Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Μερίμνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπηρετεί ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας.
Επίσης, διορίζεται ως εφημέριος και Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Φανουρίου Ιλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.
Στις 25 Ιουνίου του 2014, μετά την εκλογή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, διορίσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ως νόμιμος αναπληρωτής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου προεδρεύει σε πλήθος εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων με σημαντικότερο το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ τυγχάνει Αντιπρόεδρος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, του Ιδρύματος Νεότητος, του Ιδρύματος «ΚΟΚΚΟΡΗ», του νεοσύστατου Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ι. Αρχιεπισκοπής και άλλων Ιδρυμάτων.
Επίσης, αναπληρώνει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και προεδρεύει και σε άλλα κοινωφελή Ιδρύματα όπως το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη». Επίσης, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Παράλληλα με το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου Ιλίου διορίσθηκε και Πρόεδρος του Ιερού Αρχιεπισκοπικού Παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων.
Με άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου υπηρετεί από το 2011 και ως πνευματικός υπεύθυνος στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, όπου ασχολείται εκεί ιδιαιτέρως με το έργο της κατηχήσεως παιδιών και εφήβων.
Επίσης, με αποφάσεις του Μακαριωτάτου έχει ορισθεί υπεύθυνος και επόπτης των Ιερών Μονών και των Ησυχαστηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και των Ιερών της Παρεκκλησίων.
Από το 2011 έχει θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα «Μυσταγωγικοί Περίπατοι στην Βυζαντινή Αθήνα».
Συμμετέχει ως εισηγητής – ομιλητής σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης με έμφαση το μυστήριο της εξομολόγησης και την προετοιμασία των υποψηφίων κληρικών.
Έχει εκφωνήσει πλήθος ομιλιών σε Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων κατόπιν προσκλήσεων των οικείων Ιεραρχών, συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές, ενώ έχει συνοδεύσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο σε διάφορες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στις 29 Ιουνίου 2016 εξεφώνησε από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, τον αρχαίο Άρειο Πάγο στην Πνύκα, ομιλία με θέμα: «Άγιος Απόστολος Παύλος: Απόστολος των εθνών και όχι των εθνικισμών».
Έχει λάβει ποικίλες τιμητικές διακρίσεις από κρατικούς, αυτοδιοικητικούς και ιδιωτικούς φορείς της κανονικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.