Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΚοζάνη

ΑΡΣΥ: Ανοιχτή επιστολή στη νέα αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας Κάλι Κυριακίδου

Κατ’ αρχήν σας συγχαίρουμε για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και ευχόμαστε να έχετε υγεία και δύναμη ώστε να αντεπεξέλθετε στο δύσκολο έργο σας που πρέπει να γίνεται πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού της Δυτικής Μακεδονίας.

Η ανάληψη των καθηκόντων σας γίνεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία όπου η λιγνιτική παραγωγή που αποτελεί κύρια παραγωγική, εργασιακή και οικονομική δραστηριότητα στην Περιοχή μας, «βάλλεται πανταχόθεν» (και εκ των έσω) με στόχο το κλείσιμο του συνόλου, σχεδόν (8 έως 10 Ατμοηλεκτρικών μονάδων), των ΑΗΣ και των Ορυχείων.  Συγκεκριμένα: Κλείνει τους ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς ισχύος 600 και 1200 ΜW αντίστοιχα και προγραμματίζει το κλείσιμο μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου κάνοντας αρχή από τις μονάδες 1 και 2 ισχύος 600 ΜW. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κλείσιμο και των μονάδων 3και 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Αυτό συνεπάγεται και κλείσιμο των αντίστοιχων λιγνιτωρυχείων αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.

Αυτό αλυσιδωτά θα έχει πολλαπλές και οδυνηρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της Περιοχής μας, όπως:

  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Θα μείνουν ανοιχτά Ορυχεία, ανά τους αιώνες, εκπέμποντας μονοξείδιο του άνθρακα, λόγω αυταναφλέξεων, σκόνη και τέφρα, θα κρατάει χαμηλά τον υδροφόρο ορίζοντα με ανυπολόγιστες συνέπειες στην αγροτική παραγωγή θα στερεί χιλιάδες στρέμματα από τον τόπο μας που θα μπορούσαν να γίνουν δάση ή χωράφια και μελλοντικά θα δημιουργήσει αλλεπάλληλες κατολισθήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες στους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στα Ορυχεία.
  • ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ: Η έλλειψη της παραγόμενης Ενέργειας των συγκεκριμένων Σταθμών Θα δημιουργήσει προβλήματα ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη τη Χώρα επειδή η αντικατάσταση της χαμένης Η/Ενέργειας που προτείνεται είναι από μεταβλητές ΑΠΕ που είναι στοχαστική και ασταθή και από μονάδες Φυσικού Αερίου που είναι εισαγόμενο, μη ασφαλές, ακριβό και οι ποσότητες που εισάγονται δεν επαρκούν και για την οικιακή κατανάλωση και για ηλεκτρική παραγωγή ισχύος 10.000 ΜW (έχουμε σήμερα εγκατεστημένη 5.000 ΜW και 5.000 ΜW έχουν δοθεί οι άδειες και αρχίζει η κατασκευή τους).
  • ΑΝΕΡΓΙΑ. Σε μια περιοχή όπου είναι πρώτη στην Ελλάδα στην ανεργία και πρώτη στην Ε.Ε στην ανεργία των νέων θα χαθούν ακόμα πολλές χιλιάδες θέσεων εργασίας τακτικών, εκτάκτων, εργολαβικών, παρεμφερών δραστηριοτήτων αλλά και γενικότερα λόγω μεγάλης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Περιοχή.
  • Μπαίνουν σε μεγάλες περιπέτειες οι μετεγκαταστάσεις οικισμών, η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων και πολλά άλλα.

Σε αντιστάθμισμα όλων αυτών προωθείται ένα πρόγραμμα που ονομάστηκε «δίκαιας μετάβασης» με συμμετοχή της ΕΕ, της Παγκόσμιας τράπεζας, των πολυεθνικών (Ζήμενς κλπ) που θα διαχειριστούν τα αντίστοιχα κονδύλια με δραστηριότητες στην ανάπτυξη ΑΠΕ και έρευνες για την αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρόκειται επί της ουσίας για «γιουρούσι» του ξένου και ντόπιου Κεφαλαίου στην Περιοχή χωρίς να αποφέρει κανένα, μα κανένα κέρδος στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους  και στους κατοίκους της Περιοχής.

Για όλα αυτά εμείς, το Περιφερειακό Σχήμα «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» διαφωνούμε, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση σε ζητήματα προστασίας του Περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων διαφωνούμε με τις σχεδιαζόμενες Πολιτικές και μέσα από την Γενική μας συνέλευση που έγινε πρόσφατα προτείνουμε:

  1. Συνέχιση της λιγνιτικής δραστηριότητας των υφιστάμενων Ορυχείων και των εκπονημένων προγραμμάτων εξόρυξης και την επόμενη δεκαετία με αυστηρή τήρηση των Μελετών Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), των σύγχρονων Περιβαλλοντολογικών κανονισμών που επιτυγχάνονται με αξιοποίηση όλων των «βέλτιστων τεχνικών» που διαθέτει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία.
  2. Διαφωνούμε με τον Μακροπρόθεσμο Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό που προβλέπει τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής στο 17% γιατί αυτό σημαίνει λειτουργία μόνο της Νέας Μονάδας Πτολεμαΐδα 5 και της 5ης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και αυτές όμως με χαμηλωμένα φορτία,  συνυπολογίζοντας και τις μονάδες του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης
  3. Περιβαλλοντολογική αναβάθμιση από τη ΔΕΗ και λειτουργία τους ΑΗΣ Αμυνταίου για την επομένη δεκαετία όπου θα έχει προβλεφτεί (με τη συμμετοχή των μαζικών φορέων της Τοπική Κοινωνίας) το κλείσιμο (σκέπασμα) του ορυχείου Αμυνταίου και η περιβαλλοντολογική αποκατάστασή του.
  4. Γενικότερα το σταδιακό κλείσιμο των μονάδων δεν πρέπει και δεν δεχόμαστε να αφήσει πίσω ανεπανόρθωτες πληγές από ανοιχτά ορυχεία. Με οργανόγραμμα συμφωνημένο με τους τοπικούς φορείς και τη ΔΕΗ θα πρέπει να είναι κλειστά με τελευταία επίστρωση φυτικής γης και να επαναποδοθεί για αναδάσωση και χωράφια για νέους αγρότες, ακτήμονες κλπ.
  5. Θα αγωνιστούμε με όλες τις μορφές οι εκτάσεις (200.000 στρέμματα) των πρώην ορυχείων να φύγουν από την ιδιοκτησία της ΔΕΗ και των Μετόχων και να επιστρέψουν στην κοινωνία που είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους
  6. Είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας γιατί εκτός των άλλων η Περιοχή έδωσε τα μέγιστα στην ηλεκτροδότηση της Χώρας για 70 χρόνια και δεν συναινούμε στην καταστροφή και των τελευταίων εκτάσεων φυσικού «πλούτου» που μας είναι απαραίτητος για την ομαλή αποκατάσταση του Περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.
  7. Όλα τα κονδύλια που προβλέπονται ή θα διατεθούν μελλοντικά για την λεγόμενη «μεταλιγνιτική εποχή» να τα διαχειριστεί δημόσιος φορέας στον οποίο θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία

Αγωνιζόμαστε για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη με εργατική και κοινωνική συμμετοχή στη διεύθυνση και σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων προσανατολισμένη στα λαϊκά συμφέροντα και μόνο- «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό». Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα. Μια πραγματικά Δημόσια Εταιρεία που θα πρωτοστατήσει στη νέα εποχή της Ηλεκτρικής Ενέργειας χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας  με σεβασμό στην αειφορία και την προστασία του Περιβάλλοντος

Θεωρούμε ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο ειδικού θέματος που θα συζητηθούν στο ερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο

 

Κοζάνη 21/9/2019

Για την «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Στέφανος Πράσσος

Περιφερειακός Σύμβουλος

 

 

 

Back to top button