Καστοριά – Συνταγή: Παραδοσιακή μπινιτσόπιτα

http://4.bp.blogspot.com/-gE4QM0GAdSA/VDrDjdB79zI/AAAAAAAAEPc/EW5pRKW2W8c/s1600/SAM_2117.JPG

Σήμερα φτιάξαμε μπινιτσόπιτα ένα αποκλειστικά λαγκιώτικο φαγητό. ΜΠΙΝΙΤΣΑ στη Λάγκα έλεγαν το ξινόγαλο. Και η πίτα ψηνόταν κατ’ εξοχήν στη γάστρα, αλλά πολύ δύσκολο να το κάνουμε αυτό στις μέρες μας. Όπως επίσης, έχω προσαρμόσει λίγο κάποιες πιο σύγχρονες μεθόδους πάνω στη συνταγή, δηλαδή την προσθήκη του μπέικιν πάουντερ.
Άσχετα απ’ όλα αυτά,όμως, δείτε τη συνταγή και κρατήστε την. Εγώ την διδάχτηκα από τη γιαγιά μου που δεν υπάρχει πια στη ζωή, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Σας την παρουσιάζω λοιπόν με όλη μου την καρδιά για να μην χαθεί αυτή η τόσο παραδοσιακή αμιγώς λαγκιώτικη γεύση.Υλικά:
1,5 λίτρα ξινόγαλα
1 ποτήρι νερό
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
250 γρ. λιωμένη μαργαρίνηhttp://2.bp.blogspot.com/-Cv9VDYPyvOc/VDrBJJcw3NI/AAAAAAAAEOM/jRhy3mPtddg/s1600/SAM_2099.JPG

Οδηγίες:

Τα υλικά είναι για ταψί 32Νο. Εγώ έφτιαξα μεγαλύτερη δόση, οπότε στην φωτογραφία είναι περισσότερα. Μην μπερδευτείτε φίλοι μου. Το ξινόγαλο είναι τυχαία η φίρμα. Δεν πρόκειται για διαφήμιση.
Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά, και προσέχουμε το αλεύρι ώστε να πετύχουμε ζύμη πηχτή όσο για λουκουμάδες. Λιώνουμε το βούτυρο.

http://4.bp.blogspot.com/-QYJ9Mt-LNOU/VDrBHLutpII/AAAAAAAAEOE/8y0yGyX7_CI/s1600/SAM_2100.JPG

Ανάβουμε τον φούρνο μας στην υψηλότερη θερμοκρασία στο γκριλ, βουτυρώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε μία στρώση ζύμης να καλύψει τον πάτο καλά.

http://2.bp.blogspot.com/--_lcuCdTwEY/VDrBCYvTJxI/AAAAAAAAEN0/6ryEuEznPfQ/s1600/SAM_2103.JPG

Βάζουμε το ταψί στην ψηλότερη σχάρα του φούρνου να ψηθεί- χωρίς να καεί. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις στρώσεις της ζύμης.

http://1.bp.blogspot.com/-ZBvZFR3zoR4/VDrCrjMjWWI/AAAAAAAAEOs/3QwdPUpzlOg/s1600/SAM_2104.JPG
http://2.bp.blogspot.com/-nnCRYldlLWY/VDrCsuXlIZI/AAAAAAAAEO0/EyvXKe0jbks/s1600/SAM_2106.JPG

Όταν φτιάξουμε και ψήσουμε το τελευταίο φύλλο, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200ο C και στις αντιστάσεις πάνω- κάτω, και κόβουμε την πίτα καλά σε ρόμβους.

http://4.bp.blogspot.com/-Q5Lc3kQr-RE/VDrCwpGw4nI/AAAAAAAAEPE/wTFTulErEZg/s1600/SAM_2111.JPG

Περιχύνουμε με όσο βούτυρο μας περίσσεψε.

http://1.bp.blogspot.com/-UzN3vfFIEnI/VDrDiSukhqI/AAAAAAAAEPU/jgmL66q0F1k/s1600/SAM_2115.JPG

Ψήνουμε περίπου μία ώρα, να ροδίσει.

http://4.bp.blogspot.com/-gE4QM0GAdSA/VDrDjdB79zI/AAAAAAAAEPc/EW5pRKW2W8c/s1600/SAM_2117.JPG

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν την κόψουμε, και σερβίρουμε.

http://4.bp.blogspot.com/-d7X5I5FI4nA/VDrDkw1VVJI/AAAAAAAAEPk/N5Fzrh7pyPQ/s1600/SAM_2120.JPG
Επειδή η γεύση είναι ασυνήθιστη, θα πρέπει να συνηθίσετε στο “Γεια στα χέρια σας!”.Πιστέψτε με συμβαίνει κάθε φορά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!

Μαρία Παπαϊωάννου

κοινοποίηση

shares