Καστοριά

Είναι το πανηγύρι του Άργους Ορεστικού ο εχθρός της τοπικής αγοράς;

O Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς και ο Σύλλογος Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καστοριάς προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό-με κοινή αφίσα- να στηρίζει την τοπική αγορά της πόλης

Της Χρυσούλς Κυρατζή

Ένα σύνθημα που βλέπουμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια σε αφίσες, φυλλάδια, ραδιοτηλεοπτικά spots και δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο.

Τυχαία ή μη η χρονική στιγμή της δημοσίευσης της συγκεκριμένης αφίσας, κάνει σε όλους μας σαφές το άγχος τον τοπικών καταστηματαρχών για την κατάσταση του τζίρου τους την εβδομάδα που διανύουμε, εβδομάδα της Εμποροπανήγυρης του Άργους Ορεστικού.

Πολλές φορές έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις και θέσεις για το θέμα. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας μάλιστα έχουν απαγορευθεί τέτοιου είδους διοργανώσεις ως δείγμα στήριξης της τοπικής αγοράς.

Μια αφίσα όμως φέρνει την Άνοιξη; Προφανώς και όχι…Το πρόβλημα στην τοπική αγορά είναι πολύ πιο σύνθετο από μια δύσκολη εβδομάδα, λόγω πανηγυριού.

Ο κόσμος προφανώς θα πάει στο πανηγύρι και θα ψωνίσει και θα ξαναπάει και θα ξαναψωνίσει…Α! Και θα φάει! Τι κι αν μπορεί να βρει πιο φθηνά, καλύτερα ψημένα και πιο ποιοτικά -συνολικά- σουβλάκια σε καταστήματα της πόλης; Η τσίκνα είναι ο καλύτερος κράχτης. Η λαδόκολλα γίνεται διαστροφικά εθιστική πάνω στον πρόχειρα πλυμένο δίσκο, όπως και η γεύση της νερωμένης μουστάρδας…Κι όλα αυτά μετά από μεγάλη, στα όρια του μαζοχισμού, αναμονή.

Σουβλάκι, ρετσίνα και λουκουμάδες για επιδόρπιο! Το all time classic menu της εμποροπανήγυρης!

Ποιος έχει φύγει χωρίς κουπάκι με λουκουμάδες; Όλοι αμφιβάλλουν για την φρεσκάδα του λαδιού, αλλά για κάποιους μπορεί να είναι ακόμα και ο λόγος να πάνε μέχρι το πανηγύρι…Σπάνια όμως θα μπει κάποιος σε ζαχαροπλαστείο για τη λιγούρα της στιγμής.

Το πρόβλημα,λοιπόν, δεν είναι η κατανάλωση που θα γίνει  στο πανηγύρι για τους 2 συλλόγους της πόλης μας. Εξάλλου πλέον δεν είναι taboo να στήσεις πάγκο εκεί. Όλο και περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις -ειδικά καφεστίασης – έχουν παρουσία στη διοργάνωση και ακόμα περισσότερες προμηθεύουν τα καταστήματα αυτά με τις πρώτες ύλες.

Οι πωλήσεις θα λέγαμε πως δεν πλήττονται από το πανηγύρι πλέον. Περισσότερο επιζήμια μπορεί να θεωρηθεί η λαϊκή αγορά για τα καταστήματα ένδυσης πχ, η οποία δίνει εβδομαδιαίο ραντεβού με τους καταναλωτές, προσφέροντας τις ίδιες χαμηλές τιμές και ανάλογη ποιότητα. Ταυτόχρονα όμως ενισχύει την κίνηση στα καταστήματα καφεστίασης και το ΚΤΕΛ.

Μεγάλος και διαχρονικός εχθρός του εμπορικού συλλόγου, κυρίως, είναι οι διαδικτυακές πωλήσεις…Οι εταιρίες courier δεν σταματούν να παραδίδουν κάθε ημέρα παραγγελίες συμπολιτών μας από κάθε γωνιά του πλανήτη. Από επώνυμες (αυθεντικές) προσφορές μέχρι την πιο τρελή προσφορά από την Κίνα…

Θυμάστε που κάποτε μας εντυπωσίαζαν τα gadgets για κοπή λαχανικών ή συγκλονιστικού σφουγγαρίσματος στο πανηγύρι; Πόσο φτωχά μοιάζουν μπροστά σε μία αναζήτηση σε on-line gadget-άδικο…

Ποιος θα πάρει παιχνίδι από το πανηγύρι όταν μπορεί να παραγγείλει από το e-shop ενός μεγάλου πολυκαταστήματος;

Μάλλον οι πωλητές της εμποροπανήγυρης έχουν κι εκείνοι πολλούς λόγους να γκρινιάζουν για κακές πωλήσεις.

Οι 2 σύλλογοι της πόλης μας μπορούν αν θέλουν να διαχειριστούν την γκρίζα αυτή εβδομάδα με μεγάλες (δελεαστικές ) εκπτώσεις και συνδυαστικές προσφορές στην εστίαση…

Οργανωμένα με σοβαρότητα και συλλογικότητα. Όχι σαν το φιάσκο της μιας και μοναδικής «λευκής νύχτας» που διοργανώθηκε πρόπερσι…

Έχει μείνει κανείς πια στην περιοχή μας;

Τις ημέρες που έρχονται θα εντυπωσιαστούμε όλοι για μία ακόμα φορά με το πόσος κόσμος υπάρχει, βγαίνει από τα σπίτια του, διανύει χιλιόμετρα, κάθεται για φαγητό, για καφέ και ψωνίζει από εσώρουχα μέχρι χαλιά…Τα στατιστικά θα δείξουν πολύ περισσότερες από 100.000 παρουσίες στους διαδρόμους του πανηγυριού σε μία μόλις εβδομάδα!

Κι αυτή είναι η σπαζοκεφαλιά που καλούνται οι επιχειρηματίες να λύσουν…να βρουν τον τρόπο να δελεάσουν τον κόσμο αυτόν να μπαίνει και στα καταστήματά τους τις υπόλοιπες 360 ημέρες του χρόνου. Όλα είναι θέμα Marketing και ο Δήμος Άργους Ορεστικού, ο οποίος είναι τελικά ο περισσότερο ωφελημένος από τη διοργάνωση αυτή οικονομικά, έχει βρει τον τρόπο να καθιερώσει στη συνείδηση του Καστοριανού ότι κάτι σημαντικό γίνεται εκεί αυτή την εβδομάδα και εν τέλει να τον προσελκύσει…

Με τους χειρισμούς του το πανηγύρι του Άργους Ορεστικού τείνει να γίνει πιο δημοφιλές κι από τα Καρναβάλια της Καστοριάς.

Συνεπώς απαιτείται πολλή πολλή δουλειά και marketing για να εμπιστευτεί ο κόσμος ξανά την ποιότητα και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των αγορών στα καταστήματα της Καστοριάς.

Μπορεί να βοηθήσει και ο Δήμος με βελτίωση υποδομών, πεζοδρομήσεις, πάρκινγκ κλπ…

Μέχρι τότε καλή εβδομάδα πανηγυριού σε όλους! Από την επόμενη Τετάρτη δε θα το θυμάται κανείς..

aboutkastoria.gr

 

 

 

 

 

Back to top button