Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την εκκίνηση των διαδικασιών, για αποπομπή του Ντόναλντ Τράμπ. Κλήτευση να καταθέσει ενώπιον του Κοινοβουλίου έλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, την ώρα που ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Ουκρανία, υπέβαλε την παραίτησή του.
Μία Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, εξέδωσε κλήτευση ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να της παραδώσει έγγραφα που αφορούν τις επαφές με την ουκρανική κυβέρνηση. Οι Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Πληροφοριών και Εποπτείας έχουν επίσης προγραμματίσει να λάβουν καταθέσεις από πέντε αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Στα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν περιλαμβάνονται η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μαρί Γιοβάνοβιτς, ο πρεσβευτής, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία Κερτ Βόλκερ και ο Γκόρντον Σόντλαντ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις 12 Αυγούστου, ένα μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών (της CIA, σύμφωνα με τη New York Times) υπέβαλε μια καταγγελία με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 25 Ιουλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος» ακολούθησε κατά γράμμα όσα προβλέπονται από τον νόμο, αναφέροντας ένα «κατεπείγον πρόβλημα»: υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να ζητήσει την παρέμβαση μιας ξένης χώρας στις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.
Μετά τις αποκαλύψεις, ο Κερτ Βόλκερ, ειδικός επιτετραμμένος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, παραιτήθηκε χθες Παρασκευή, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αφού κατονομάστηκε στην καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.
Σύμφωνα με την καταγγελία αυτού του καταμηνυτή ατασθαλιών, ο Βόλκερ μίλησε με τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, τον Ρούντι Τζουλιάνι, σχετικά με τον «περιορισμό της ζημιάς» εξαιτίας της προσπάθειας του αμερικανού προέδρου να πιέσει τον ουκρανό ομόλογό του, να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σχετικά με τον Τζο Μπάιντεν, πολιτικό αντίπαλο του μεγιστάνα.
Όπως αποκαλύπτει δε η εφημερίδα The Washington Post, σε μια άλλη συνάντηση που είχε ο Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ και τον τότε πρεσβευτή της χώρας στις ΗΠΑ Κίσλιακ, τους διαβεβαίωσε πως δεν ανησυχούσε για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα, διότι οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο σε άλλες χώρες.
Η πρόσβαση στην περίληψη όσων διαμείφθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον τότε πρεσβευτή της χώρας στις ΗΠΑ περιορίστηκε σε ελάχιστους αξιωματούχους, ώστε να μην αποκαλυφθούν όσα είπε, σύμφωνα με την Πόουστ, η οποία επικαλέστηκε πρώην αξιωματούχους ενήμερους για το θέμα.
ΕΡΤ, ΑΠΕ
Ρεπορτάζ: Α. Μενούτης