Καστοριά

Κατακόρυφη αύξηση της διακίνησης μεταναστών και προσφύγων μέσω Καστοριάς

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας χτύπησε «κόκκινο» από τα συνεχή τηλεφωνήματα οδηγών αυτοκινήτων, το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης στη Θεσσαλονίκη. Έβλεπαν μπουλούκια μεταναστών και προσφύγων να περπατούν στην Εγνατία οδό. Ήταν πολλοί, ξεπέρασαν τους πενήντα και λίγη ώρα πριν είχαν αποβιβαστεί από φορτηγό που οδηγούσε διακινητής. Πρώτος στόχος ήταν η Θεσσαλονίκη μετά το πέρασμα του Έβρου. Δεύτερος στόχος, η Αλβανία.

Από τον  ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Στα χωριά της Καστοριάς και της Φλώρινας, από τη Μεσοποταμία μέχρι την Κρυσταλλοπηγή και το Βροντερό, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών και προσφύγων από την Ασία προς την Αλβανία. Οι ακρίτες κάτοικοι είχαν συνηθίσει στην είσοδο μεταναστών, κυρίως από την Αλβανία, τώρα βλέπουν «καραβάνια» να κατευθύνονται στη γειτονική χώρα. Οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί από την αστυνομία, που έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στη Δυτική Μακεδονία είναι λίγες, όμως είναι υπερδιπλάσιες από αυτές που καταγράφηκαν πέρσι. Ο αλβανικός δρόμος, ως μία νέα διαδρομή, είναι γεγονός.

Ορισμένοι από τους μετανάστες που έφτασαν τη νύχτα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να εντοπιστούν για να οδηγηθούν στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών προκειμένου να καταγραφούν, καθοδηγήθηκαν και έφτασαν στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, στην πλατεία Αριστοτέλους, για να συλληφθούν. «Ήρθαμε από τον Έβρο και θέλουμε να συνεχίσουμε στην Αλβανία», έλεγαν. Η διαδρομή από τη Δυτική Μακεδονία, μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων, είναι η πλέον φημισμένη το τελευταίο διάστημα στις τάξεις των διακινητών και κατ’ επέκταση προσφύγων και μεταναστών. Στο ταξίδι από την Τουρκία μέχρι τη Θεσσαλονίκη, που κόστιζε από 1.200 μέχρι και 2.000 ευρώ, τώρα προστέθηκε η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αλβανία, με το κόστος σε πολλές περιπτώσεις να φτάνει και τα (επιπλέον) 800 – 1.000 ευρώ.

«Μέχρι τώρα είχαμε είσοδο, τώρα πλέον έχουμε απόπειρες εξόδου. Παρατηρούμε ότι υπάρχει σχετική αύξηση», είπε στην Karfitsa ο διευθυντής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ταξίαρχος Θεόδωρος Κεραμάς. Σε απόλυτα νούμερα πρόκειται για 13 περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, κυρίως προς την Αλβανία, όμως ορισμένες περιπτώσεις προς τα Σκόπια μέσω των «περασμάτων» κοντά στη Νίκη Φλώρινας. Το τελευταίο πεντάμηνο. Πέρσι στο ίδιο διάστημα είχαν καταγραφεί πέντε αντίστοιχες περιπτώσεις διακίνησης.

Κακοτράχαλη διαδρομή

Οι δυσκολίες της αλβανικής διαδρομής είναι γνωστές εδώ και χρόνια σε πρόσφυγες και διακινητές. Άλλωστε, οι πρώτες απόπειρες καταγράφηκαν ακόμη και από τις ημέρες της Ειδομένης, όταν διακινητές είχαν προπαγανδίσει στα social media και στις κλειστές ομάδες των προσφύγων τη συγκεκριμένη διαδρομή. Ήταν την περίοδο που πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν καταφέρει και πέρασαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, έζησαν τη συμπεριφορά της αλβανικής αστυνομίας, ενώ ήδη γνώριζαν αυτή των Σκοπιανών αστυνομικών. Από την άλλη, τα «περάσματα» των ελληνοαλβανικών συνόρων δεν μοιάζουν σε καμία περίπτωση με τα λιβάδια των ελληνοσκοπιανών συνόρων, καθώς αποτελούνται από κακοτράχαλες ορεινές διαδρομές που δυσκολεύουν την κίνηση, ειδικά οικογενειών. Η δε κυκλοφορία με αυτοκίνητο θεωρείται δεδομένο πως θα πέσει πάνω σε αστυνομικά μπλόκα, τουλάχιστον στην ελληνική πλευρά.

Το τελευταίο πεντάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, στη Δυτική Μακεδονία, έχουν συλληφθεί έντεκα διακινητές και 85 μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν στόχο να βγουν από την Ελλάδα. «Έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους, επειδή έχουμε αύξηση εισροών στα νησιά και στον Έβρο. Δεν κρίνεται ανησυχητική η κατάσταση στην περιοχή μας σε σύγκριση με άλλες  περιοχές. Όμως πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση», σημείωσε ο κ. Κεραμάς. Οι αστυνομικοί των συνόρων στη Δυτική Μακεδονία έχουν μεγάλη εμπειρία στη δίωξη διακινητών, καθώς έχουν αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιπτώσεις εισόδου μεταναστών από τη γειτονική Αλβανία. Παρ’ ότι η αντίθετη διαδρομή είναι σπάνια, έχουν ήδη ξεκινήσει επισταμένους ελέγχους στα περάσματα, ειδικά στα σημεία που είναι εύκολα προσβάσιμα για διέλευση των ομάδων πεζή.

Εκτός των περιπτώσεων που αφορούν τις συλλήψεις με τις απόπειρες εξόδου, θεωρείται δεδομένο πως αρκετοί κατάφεραν  και πέρασαν τα σύνορα. Άλλωστε και οι αρχές των δύο γειτονικών χωρών έχουν επιστρέψει μετανάστες στην Ελλάδα, με τυπική επανεισδοχή, ειδικά από την Αλβανία. Από την άλλη, οι αλβανικές αρχές ανακοίνωσαν πως το φετινό καλοκαίρι συνελήφθησαν περισσότεροι από 2.300 μετανάστες στη χώρα τους. Στα νούμερα περιλαμβάνονται κυρίως όσοι εισέρχονται από τα Σκόπια, η πλειοψηφία των οποίων όμως έχει περάσει από την Ελλάδα. Η διαδρομή προς την Αλβανία έχει και αυτή τον επόμενο στόχο της. Την Ιταλία. Είτε από τις ακτές της Αδριατικής, είτε από τη διαδρομή μέσω Μαυροβουνίου, Βοσνίας.

Στην περιοχή της Μεσοποταμίας ένα αστυνομικό κλιμάκιο μόλις είχε συλλάβει μία ομάδα Σύρων και Ιρακινών. Με κατηγορούμενο διακινητή Σύρο. Και το ερώτημα που έρχεται αυθόρμητα στη σκέψη είναι πώς μπορεί και γνωρίζει τη διαδρομή. «Πλέον τα GPS κάνουν αυτή τη δουλειά. Τους καθοδηγούν και κερδίζουν», απάντησε αστυνομικός των συνόρων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

karfitsa.gr

 

 

Back to top button