Κόσμος

Σήμερα η κηδεία του Ζακ Σιράκ παρουσία 30 ηγετών από όλο τον κόσμο

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, απεβίωσε στις 26 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 86 ετών.

Η Δευτέρα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους ενώ η κηδεία του πρώην Γάλλου προέδρου θα τελεστεί στις 12.00 (τοπική ώρα) στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι.

Πολλές ξένες προσωπικότητες θα παρευρεθούν στην επίσημη τελετή.

Ήδη περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν ανακοινώσει την προσέλευσή τους, μεταξύ αυτών ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Στον κατάλογο των ηγετών περιλαμβάνονται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ιταλός ομόλογός του Σέρτζο Ματαρέλα και ο Κονγκολέζος πρόεδρος Ντενίς Σασού Νγκεσό, οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι και της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν καθώς και ηγέτες που υπηρέτησαν την ίδια περίοδο με τον Σιράκ, όπως ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και ο πρώην πρόεδρος της Σενεγάλης Αμπντού Ντιούφ.

Στις 15.00 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία.

Ο Ζακ Σιράκ διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για δώδεκα συνεχόμενα έτη (1995-2007), δύο φορές πρωθυπουργός (1974-76 και 1986-1988) και δήμαρχος του Παρισίου από το 1977 μέχρι το 1995. Υπήρξε ο δεύτερος μακροβιότερος πρόεδρος της Γαλλίας μεταπολεμικά, μετά τον Φρανσουά Μιτεράν.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του η Γαλλία εισήλθε στην Ευρωζώνη και η θητεία στο προεδρικό αξίωμα μειώθηκε από τα επτά στα πέντε έτη. Επίσης, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, σημαντική υπήρξε η αντίθεση του στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Ωστόσο, τα τελευταία έτη της μακράς πολιτικής του καριέρας αμαυρώθηκαν από σειρά σκανδάλων διαφθοράς, με τον ίδιο να καταδικάζεται για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος κατά την περίοδο της θητείας του στη δημαρχία της γαλλικής πρωτεύουσας το 2011.

Ακόμη, θα μείνει επίσης στην ιστορία για την έντονα φιλοευρωπαϊκή στάση του, στηρίζοντας τη δημιουργία ευρωπαϊκού συντάγματος, το οποίο, ωστόσο, απέρριψαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι με δημοψήφισμα, το 2005.

ΑΠΕ

Back to top button