Σχεδόν διπλάσιοι θάνατοι από γεννήσεις στην Καστοριά το 2018!

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους θανάτους και τις γεννήσεις στην Καστοριά και τη Δυτική Μακεδονία το έτος 2018, τα οποία καταγράφουν μείωση του πληθυσμού και για την περιφέρεια μας
Μάλιστα, ενώ το 2018 είχαμε μόλις 1.820 γεννήσεις στη Δυτική Μακεδονία, οι θάνατοι ανήλθαν στους 3.249!
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία, με την πρώτη στήλη να αναφέρεται σε γεννήσεις και τη δεύτερη σε θανάτους
Γρεβενά 158-439
Καστοριά 300-535
Κοζάνη 1.052 – 1.663
Φλώρινα 310-612

 kozanimedia.gr

 

 

1 σχόλιο

 1. Η μείωση πληθυσμού είναι τρομακτική. Σε 10 χρόνια αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, ο νομός Καστοριάς θα γίνει ακόμα ποιο έρημος.
  Φυσικά όλα αυτά έχουν σχέση με την οικονομία.
  Οικογένεια σημαίνει χρήμα. Αν δεν είσαι μουσουλμάνος που επιβάλλεται να κάνεις πολλά παιδιά, άσχετα αν έχεις να τα τρέφεις, στις Δυτικές Κοινωνίες, το κόστος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.
  Αν είσαι υπεύθυνο άτομο, δεν κάνεις παιδιά χωρίς να έχεις μια οικονομική εξασφάλιση.
  Φυσικά το Δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα για όλες τις κοινωνίες. Κάποιες το αντιμετωπίζουν σωστά, άλλες μακροπρόθεσμα είναι καταδικασμένες.
  Η “εισαγωγή” μεταναστών διαφορετικής κουλτούρας σε μεγάλη ποσότητα, δεν είναι λύση, γιατί έτσι θα χαθεί η ίδια κοινωνία. Γίνεται δύσκολα η ενσωμάτωση.
  Όταν ένα πρόβλημα έχει οικονομικά αίτια πρέπει να το αντιμετωπίσεις με βάση τα οικονομικά κριτήρια, που πολλές φορές είναι σκληρά.
  Το να φτιάξεις οικογένεια, έχει μεγάλο οικονομικό κόστος.
  Φυσικά αν ανήκεις στο περίφημο 1% ή στο 10%, δεν σε ενδιαφέρει το δημογραφικό. Μπορείς να εισάγεις μετανάστες. Γιατί πολύ απλά δεν έχεις πατρίδα.
  Το Δημογραφικό δεν μπορεί να λυθεί μεμονωμένα, κανένας ιδιώτης όσο “φιλάνθρωπος” κι αν είναι, δεν μπορεί να το λύσει. Μόνο το κράτος.