ΑθλητικάΚαστοριά

“Όσο ο Μάρκος ταξιδεύει…”: Όλες οι πληροφορίες για το μεγάλο ταξίδι (χάρτης)

Το Mini-Transat 2019 βρίσκεται στην 4η ημέρα και τα σκάφη αφού διέσχισαν τον Βισκαϊκό κόλπο, τώρα πλέουν στο βορειοδυτικό άκρο της Ισπανιάς, βλέποντας στο βάθος τη Λα Κορούνια

Όσο ο Μάρκος ταξιδεύει είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον αγώνα και κάποια μικρά πρακτικά πράγματα.

Ξεκινάμε με τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο σκάφος. Καταρχήν, και για όσους δεν έχουν ξανακούσει για το Mini Transat και τα σκάφη της κλάσης Mini 6.50, να πούμε ότι προφανώς και πρόκειται για σκάφη αγωνιστικά, χωρίς κρεβάτι, τουαλέτα κλπ.

Η ποσότητα του νερού που παίρνει κανείς σε κάθε μπράτσο ορίζεται από την επιτροπή και υπάρχει κατώτατο και ανώτατο όριο στην ποσότητα των λίτρων που μπορείς να έχεις πάνω στο σκάφος.

Ο Μάρκος έχει πάρει μαζί περίπου 50 λίτρα νερό σε αυτό το σκέλος που είναι περίπου 1.350 ν.μ. Στο επόμενο μπράτσο που είναι περίπου 2.700 ν.μ. παίρνουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Πριν τον αγώνα η επιτροπή περνά από τα σκάφη και ελέγχει ότι η ποσότητα νερού που έχεις δηλώσει είναι και αυτή που έχεις πάνω στο σκάφος και σφραγίζει τα άδεια μπετόνια, αυτά δηλαδή που παίρνουν μαζί για να τα γεμίσουν για το επόμενο σκέλος. Αυτό γίνεται 1) για να μη πάρουν μαζί περισσότερο απ’ όσο έχουν δηλώσει 2) για να μη χρησιμοποιήσουν τα μπετόνια για ballast.

Όσον αφορά τη διατροφή, ο Μάρκος έχει πάρει stérilisé. Τα γεύματα είναι σε σακουλάκια ανά ημέρα, υπολογισμένα να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού για ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα (πχ 1η μέρα πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό).

Στο φαγητό δεν υπάρχει άλλο όριο από το πόσο επιλέγει κανείς να φορτώσει το σκάφος. Πρωτεϊνούχες μπάρες, χυμοί, μπισκότα, μέλι, ταχίνι, καφές – πολύς καφές – αλλά και βιταμίνες είναι κάποια από τα πράγματα που έχει επιλέξει ο Μάρκος να έχει μαζί του.

Όσον αφορά τον ύπνο, θα είναι σε μικρά δεκάλεπτα πάνω σε κάποιο μπαλόνι προφανώς, μιας και έβγαλε το φουσκωτό στρωματάκι που είχε μέσα.

Η μεγάλη δυσκολία σε αυτό το πρώτο μπράτσο είναι να καταφέρεις να κρατήσεις δυνάμεις έως το τέλος και φυσικά να φτάσεις με τις κατά το δυνατόν λιγότερες ζημιές, ειδικά τώρα που λόγω της καθυστέρησης ο χρόνος παραμονής του στόλου στα Κανάρια θα είναι περιορισμένος.

Φτάνοντας, έχει υποχρεωτική ξεκούραση για 62 ώρες που σημαίνει ότι δεν μπορείς να φύγεις πριν από αυτό το διάστημα. Αρχικά πολλοί είχαν κλείσει εισιτήριο επιστροφής από τα Κανάρια προκειμένου να πάνε σπίτι τους, τώρα όμως αναγκαστικά θα μείνουν όλοι εκεί ώστε να προλάβουν να ετοιμάσουν τα σκάφη για το 2ο σκέλος.

Η πορεία των σκαφών σήμερα 8/10/2019

 

 

 

 

Back to top button