Κόσμος

Ο Λευκός Οίκος εμπόδισε ανώτατο διπλωμάτη να καταθέσει στο Κογκρέσο για το θέμα της Ουκρανίας

Ο Λευκός Οίκος εμπόδισε Αμερικανό ανώτατο διπλωμάτη να καταθέσει στις επιτροπές του Κογκρέσου που διεξάγουν έρευνα για την παραπομπή του ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γκόρντον Σόντλαντ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επρόκειτο να παρουσιαστεί ενώπιον των επιτροπών, κεκλεισμένων των θυρών, για να απαντήσει σε ερωτήσεις σε σχέση με τον ρόλο του στα δούναι και λαβείν της κυβέρνησης με την Ουκρανία.

Ο Δημοκρατικός ‘Ανταμ Σιφ, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η επιτροπή ενημερώθηκε από τον δικηγόρο του Σόντλαντ, ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν του επέτρεψε να καταθέσει.

Ο Σιφ δήλωσε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Κογκρέσο και ο αμερικανικός λαός να “στερούνται την κατάθεσή του”.

Ο Τραμπ έγραψε σχετικά στο Twitter, ότι «θα ήθελε να σταλεί ο πρεσβευτής (Γκόρντον) Σόντλαντ, ένας πολύ καλός άνθρωπος και σπουδαίος Αμερικανός, να καταθέσει αλλά δυστυχώς θα κατέθετε ενώπιον ενός εικονικού δικαστηρίου εντελώς μεροληπτικού».

Ο Γκόρντον μετείχε σε ανταλλαγές μηνυμάτων που αφορούσαν την Ουκρανία, τα οποία παραδόθηκαν στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα από τον πρώην ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία Κερτ Βόλκερ.

Η έρευνα εστιάζει στο ερώτημα αν ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ζητώντας ξένη ανάμιξη στις προσεχείς αμερικανικές εκλογές και αρνούμενος στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να εκδώσουν δικαστική κλήση μάρτυρα για τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ μετά την άρνηση της κυβέρνησης Τραμπ να του επιτρέψει να παρουσιαστεί ενώπιον των επιτροπών του Κογκρέσου.

«Θεωρούμε ότι η ανάμιξη αυτή συνιστά παρεμπόδιση της έρευνας για την παραπομπή» του προέδρου, τόνισαν οι επικεφαλής των Επιτροπών Πληροφοριών, Εξωτερικών Υποθέσεων και των εποπτευόντων ομάδων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΑΠΕ

Back to top button