90 πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν τον τελευταίο μήνα να εξέλθουν από την Ελλάδα από Καστοριά και Φλώρινα (ρεπορτάζ)

Αυξάνουν τα περιστατικά παράνομης μεταφοράς και διευκόλυνσης προσφύγων και μεταναστών στην δυτική Μακεδονία,με στόχο την έξοδο από την χώρα στην μεθοριακή γραμμή της Καστοριάς με την Αλβανία και αντίστοιχα στην μεθοριακή της Φλώρινας με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Του Σπύρου Κουταβα

Μόνο την Τρίτη 9 Οκτωβρίου στην περιοχή της Καστοριάς υπήρξαν δύο περιστατικά παράνομης μεταφοράς κα διευκόλυνσης εξόδου με 13 αλλοδαπούς. Όπως ανάφερε μιλώντας στο vetonews.gr ο Γενικός Αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας  Θόδωρος Κεραμάς,  «κάθε δεύτερη ημέρα έχουμε περιστατικά παράνομης διακίνησης αλλοδαπών προς την έξοδο της χώρας, τόσο από την περιοχή της Καστοριάς όσο και από αυτήν της Φλώρινας».

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομικής διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 8 Οκτωβρίου, υπήρξαν 14 περιστατικά διακίνησης ανθρώπων προς το εξωτερικό, όπου εκτός από τους διακινητές συνελήφθησαν 90 αλλοδαποί, Οι εθνικότητες και το προφίλ των ανθρώπων που προσπαθούν παράνομα να εξέλθουν από την χώρα επιλέγοντας την συνοριακή γραμμή της δυτικής Μακεδονίας είναι με αριθμητική ποσόστωση, Σύριοι, Ιρακινοί και Αιγύπτιοι. Επίσης  Παλαιστίνιοι από Κουβέιτ και το Ιράν  δεν ξεπερνούν τα επτά άτομα. Στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι νεαροί άνδρες, ακολουθούν τα νεαρά ζευγάρια και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και ανήλικοι έφηβοι ηλικίας 17 – 18 ετών.

Οι διακινητές τους δηλαδή οι οδηγοί των οχημάτων που προσπαθούν να τους αφήσουν στα σύνορα είναι Σύριοι, Ιρακινοί, και Αλγερινοί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν συλληφθεί και Έλληνες.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων όταν οι διακινητές συλλαμβάνονται από την αστυνομία  έχουν μαζί τους ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων της παράνομης μεταφοράς. Τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν τους αλλοδαπούς είναι συνήθως τύπου βαν, που έχουν νοικιαστεί νόμιμα από ιδιωτικές εταιρίες, ενώ σε ελάχιστες  περιπτώσεις οι αλλοδαποί μεταφέρονταν στα σύνορα με ΤΑΧΙ.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Θόδωρο Κεραμά «πολλοί εκ των μεταφερόμενων αλλοδαπών που εντοπίσαμε τον τελευταίο μήνα κοντά στα σύνορα, βρίσκονται στην Ελλάδα υπό καθεστώς προστασίας έχουν ζητήσει άσυλο, ενώ έχουμε και  κάποιους που δεν διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά η στην προσπάθεια τους να χαθούν τα ίχνη τους καταστρέφουν τα όποια έγραφα έχουν μαζί τους για να δηλώσουν στην συνέχεια καινούργια στοιχεία ταυτότητας».

Οι πρόσφυγες και μετανάστες μετά την ταυτοποίηση τους επιστρέφουν στις περιοχές που φιλοξενούνται.

vetonews.gr