ΕκδηλώσειςΚαστοριάφωτορεπορτάζ

Στην παρουσίαση του βιβλίου της Καλλιόπης Μόσχου «Φρίξος ο Μπισκοτίτσος» (ρεπορτάζ – φωτορεπορτάζ)

Ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό της Καστοριάς η Δρ. Καλλιόπη Μόσχου.  Παρουσίασε μια παιδική ιστορία “γροθιά” στον λεκτικό εκφοβισμό

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρώτου παραμυθιού της Δρ. Καλλιόπης Μόσχου «Φρίξος ο Μπισκοτίτσος», όπως επίσης και του βιβλίου δράσεων βασισμένο στην ιστορία του «Φρίξου».

Δεκάδες γονείς μαζί με τα παιδιά τους αγκάλιασαν το εγχείρημα της Δρ. Μόσχου να εκδώσει μια παιδική ιστορία “γροθιά” στον λεκτικό εκφοβισμό, η οποία αλληλοσυμπληρώνεται από το βιβλίο δράσεων «Ευζωία παχύσαρκων παιδιών», ενός βιβλίου  που μπορεί και προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε άλλο παραμύθι που έχει τις συγκεκριμένες συμπεριφορές.

«Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η παρουσία σας. Ο λόγος που με ώθησε στη συγγραφή αυτών των βιβλίων, είναι ώστε να μπορέσω να επικοινωνήσω τη δουλειά μου, μέρος της οποίας είναι και η  αφηγηματική συμβουλευτική», ήταν τα λόγια της Δρ. Μόσχου.

Το παραμύθι προλόγισαν:

Νίκος Παπανικολάου: Εκδότης

Σταυρούλα Δασκαλάκη: Ειδική παιδαγωγός προσχολικής αγωγής

Βιβή Αντωνίου: Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

Κατερίνα Νικολάου: Βιβλιοθηκονόμος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς

Χρύσα Κοσμίδου: Δημοσιογράφος

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης προβλήθηκαν βίντεο με θέμα τον λεκτικό εκφοβισμό,  πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά παιχνίδια και εργαστήριο ζωγραφικής  με σκοπό την αναγνώριση των βασικών συναισθημάτων των παιδιών υπό την καθοδήγηση της Νηπιαγωγού Δέσποινας Αθανασίου και της εικαστικού Δωροθέας Χαρίτωνος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα παραμυθάκι για τη διαφορετικότητα, τη λεκτική βία και τον εκφοβισμό. Ένα παραμύθι που μας προτείνει να μην αφήσουμε τον φόβο να μας πάει πίσω, να αγαπάμε το εαυτό μας και, με θάρρος, να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Στον δρόμο που ακολουθούμε, κάνοντας πάντα το καλό, θα βρούμε και τις λύσεις.

Συγγραφέας: Μόσχου Καλλιόπη
Εκδότης: Κομνηνός
Σελίδες: 20
Εικονογράφος: Χαρίτωνος Δωροθέα
Ημερομηνία Έκδοσης: 11/9/2019

Σύντομο βιογραφικό της Δρ. Καλλιόπης Μόσχου

Η Μόσχου Δ. Καλλιόπη είναι διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο γνωστικό αντικείμενο της Συμβουλευτικής. Παράλληλα, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στον τομέα της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στις Επιστήμες της Αγωγής. Έχει στο ενεργητικό της πλήθος δημοσιεύσεων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και αντίστοιχες παρουσιάσεις πάνω σε ζητήματα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Έχει δε παρακολουθήσει ποικίλα συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση και εξέλιξη στους τομείς της Παιδαγωγικής, της Συμβουλευτικής και της Ψυχολογίας. Από το 2011 εργάζεται ιδιωτικά ως εκπαιδευτική σύμβουλος στην Καστοριά.

Η κριτική της δημοσιογράφου Χρύσας Κοσμίδου

Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο παραμύθι, γραμμένο με τρυφερότητα από τη Δρ. Καλλιόπη Μόσχου.

Η Δρ. Μόσχου, έσκυψε πάνω στο θέμα της διαφορετικής εξωτερικής εμφάνισης και μέσα από την εναλλαγή των συναισθημάτων του ήρωά  της, Φρίξου, αποδίδει με τρόπο λιτό και κατανοητό το πώς νιώθει ένα παιδί που δέχεται το bullying, την απομόνωση,  τη λεκτική και ψυχολογική βία, επειδή τυγχάνει να είναι “διαφορετικό”.

Είναι ένα παραμύθι:

που δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά

που σε κοιτάει κατευθείαν στα μάτια και σου λέει το πώς νιώθει ένα παιδί που είναι διαφορετικό από τα άλλα

που καταδικάζει τον λεκτικό εκφοβισμό, την κάθε μορφής βία και το body shaming

που επιβραβεύει την ομαδικότητα, την αγνή φιλία

που αγκαλιάζει το “διαφορετικό”

Η ιστορία του Φρίξου είχε χαρούμενο τέλος. Είναι στο χέρι μας, το κάθε παιδί να ζει τη δική του χαρούμενη ιστορία. Σημαντικό εργαλείο στα χέρια των γονιών, των εκπαιδευτικών και των ειδικών είναι το βιβλίο δράσεων βασισμένο στην ιστορία του Φρίξου.

Επιμέλεια: Αγγελική Ματούση

Φωτογραφίες : Θάλια Κολιοπούλου                  

    

Όλο το μεγάλο φωτορεπορτάζ στο orizontespress.gr

 

 

 

Back to top button