ΑγροτικάΚαστοριά

Μήλα Καστοριάς: «Υπάρχει ζήτηση για εξαγωγές και δίνουν καλές τιμές» (ρεπορτάζ)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή μήλων σε πολλές περιοχές της χώρας. Η φετινή ελληνική παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι

Στην αρχή της εμπορικής περιόδου υπήρχαν αυξημένα αποθέματα στα ψυγεία από την περσινή παραγωγή, τα οποία «πίεσαν» τις τιμές. Στη συνέχεια η αγορά όμως στράφηκε στα φρέσκα μήλα.

Όπως πάντως υποστηρίζουν κύκλοι του εμπορίου, επειδή οι ποσότητες είναι μειωμένες και δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός από τα μήλα της Πολωνίας (λόγω μεγάλης μείωσης της παραγωγής της) αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί απορρόφησης της φετινής παραγωγής και να έχουμε άνοδο τιμών.

Στην περιοχή της Αγιάς στη Λάρισα οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται μέχρι στιγμής στα περσινά επίπεδα. Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην αρχή της περιόδου είχαμε μεγάλα αποθέματα από την περσινή παραγωγή, κάτι που έφερε «πίεση» των τιμών. Για παράδειγμα στην λιανική κατανάλωση η τιμή των μήλων κυμάνθηκε στα 5-7 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο η αγορά σύντομα στράφηκε στην φετινή παραγωγή και είχαμε θετικούς ρυθμούς απορρόφησης. Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί αυτή η εικόνα και θα φέρει το επόμενο διάστημα ικανοποιητικές τιμές, αφού φέτος έχουμε μειωμένη ελληνική παραγωγή αλλά και τα πολωνικά μήλα είναι λιγότερα. Στην περιοχή της Αγιάς ολοκληρώθηκε η συγκομιδή κόκκινων και Golden και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή Granny Smith και Fuji».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργων Κοζάνης ακόμη κάνει παραλαβές μήλων και δεν έχει ξεκινήσει την εμπορία. «Η περιοχή είναι όψιμη και ο συνεταιρισμός παραλαμβάνει αυτή την εποχή κόκκινες και κίτρινες ποικιλίες», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος πωλήσεων του συνεταιρισμού. Πάντως οι έμποροι στην περιοχή έδιναν τιμές μέχρι 60 λεπτά το κιλό για την καλή ποιότητα.

Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού δηλώνει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ασφαλτίδης, μηλοπαραγωγός από την Κοζάνη. Οι έμποροι έδωσαν για τις κόκκινες ποικιλίες, που ολοκληρώνεται η συγκομιδή στην περιοχή, από 40 έως 50 λεπτά, αν και φέτος είναι μειωμένες οι εμπορεύσιμες ποικιλίες».

«Αν και στην εγχώρια αγορά οι τιμές είναι «παγωμένες» υπάρχει ζήτηση για εξαγωγές και δίνουν καλές τιμές», δηλώνει ο κ. Δημοσθένης Μωυσίδης, Πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ Α.Ε.). «Έχουμε φέτος μειωμένη παραγωγή στις βόρειες χώρες (Ουκρανία, Πολωνία), με αποτέλεσα να υπάρχει μειωμένος ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές», προσθέτει.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην Αρκαδία όπου οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην συγκομιδή. Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση» κ. Ευάγγελος Παρασκευόπουλος, «οι βροχοπτώσεις έφεραν καθυστέρηση στην συγκομιδή κόκκινων μήλων που ξεκίνησε από τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ τα μήλα Τριπόλεως αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 20 Οκτωβρίου».

Προβλήματα όμως από την χαλαζόπτωση και μειωμένη παραγωγή έχει και η περιοχή της Ζαγορά.

Στη νέα διαδικασία εξαγωγής ελληνικών μήλων προς την Ινδία με εφαρμογή της ψυκτικής επεξεργασίας (Cold Treatment) κατά την μεταφορά (όπως συμβαίνει και με τα ακτινίδια που εξάγονται στην Κίνα), αναφέρεται σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas. «Η νέα διαδικασία αναμένεται να διευκολύνει τις εξαγωγές μήλων στην Ινδία κατά την φετινή περίοδο», προσθέτει.

Παϊσιάδης Σταύρος

Back to top button