Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους οι φοιτητές – “Τσακίζουν τις σπουδές μας, μας οδηγούν στην ανεργία” (φωτογραφίες – βίντεο)

https://thesstoday.gr/wp-content/uploads/2019/10/thessaloniki-poreia-foitites-e1570788190274.jpg

Ενάντια στην αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος διαδηλώνουν αυτή την ώρα μέλη διαφόρων φοιτητικών συλλογών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο στην εκπαίδευση, τονίζοντας ότι “τσακίζει” τις σπουδές τους και τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ανεργία.

Στην πορεία που πραγματοποιείται στο κέντρο της πόλης, συμμετέχουν φοιτητές των τμημάτων Αρχιτεκτονικής, Γαλλικού, Μουσικού, Ιστορικού, Ιατρικής, Πληροφορικης και Φιλολογίας.

Ο Σωτήρης, φοιτητής Φιλολογίας τονίζει στη Thesstoday.gr, πως το νέο νομοσχέδιο φέρνει σοβαρές επιπτώσεις στην φοίτησή τους αλλά και στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

“Έχουμε πραγματοποιήσει γενικές συνελεύσεις, ορισμένοι από μας έχουμε και καταλήψεις σήμερα και τη Δευτέρα. Οι λόγοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι ότι ξεκινήσαμε τη νέα χρονιά με έναν νόμο-πλαίσιο που έρχεται στην εκπαίδευση και φέρνει διαγραφές, εξίσωση ιδιωτικών πτυχίων με δημόσια, ο οποίος μάλιστα κατατέθηκε χθες στη Βουλη και γενικά μια ολόκληρη αναδιάρθρωση στο χώρο της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει αλλαγές και στη διοίκηση, εισαγωγή συμβουλίων ιδρυμάτων, οργανισμών και κανονισμών ιδρυμάτων τα οποία εντατικοποιούν τις σπουδές μας και σε τελική ανάλυση αναδιαμορφώνουν τους τίτλους σπουδών μας, τα πτυχία μας και μας οδηγούν ένα βήμα πιο κοντά στην ανεργία”, υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει, οι συνελεύσεις αυτής της βδομάδας θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν και την επόμενη” για να μην υπάρξει καμία κουβέντα, καμία κατάθεση του νέου νομοσχεδίου το οποίο τσακίζει τις σπουδές και την εργασιακή μας προοπτική”.

Τα αιτήματα που προβάλλουν κατά τη σημερινή τους διαμαρτυρία είναι η επαναφορά ασύλου, το να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής και να μη γίνει καμία κουβέντα για ν +2, καμία αξιολόγηση των ιδρυμάτων και η ύπαρξη ενός ενιαίου πτυχίου ως μοναδική προϋπόθεση για εύρεση εργασίας

“Επίσης στεκόμαστε αλληλέγγυοι και συμμαχικά δίπλα στους μαθητές, ενάντια στο νέο λύκειο-εξεταστικό κάτεργο και στη βάση του 10 που είχε εξαγγελθεί, αλλά κυρίως υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας στη δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση για όλους, μη επικροτώντας την εξίσωση ιδιωτικών πτυχίων με τα δημόσια”, καταλήγει.

Kατά τη διάρκεια της πορείας οι φοιτητές έκαναν στάση στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και φώναξαν συνθήματα χτυπώντας τις εξωτερικές πόρτες.

Αυτή την ώρα, άνδρες των ΜΑΤ έχουν στήσει φραγμό επί της οδού Αγίου Δημητρίου ενώ οι φοιτητές φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών.

 

thesstoday.gr

 

 

 

 

Back to top button