Καστοριά

“Όταν τα νιάτα θέλουν”: Ένα παιδικό μυθιστόρημα για τον μακεδονικό αγώνα που διαδραματίζεται στην περιοχή μας

Το βιβλίο μάς πηγαίνει πίσω σ’ ένα πολύ γνωστό κομμάτι της ιστορίας του Μακεδονικού Αγώνα. Η δράση αρχίζει στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρεται στις όχθες της λίμνης της Καστοριάς, για να τελειώσει και πάλι στη Θεσσαλονίκη.
Οι ιστορικές αναφορές είναι αυθεντικές και δίνουν μια ζωντανή εικόνα του δραματικού αγώνα που δόθηκε για τη Μακεδονική ανεξαρτησία.
Όσο για τους ήρωες, είναι μια αγορίστικη και κοριτσίστικη παρέα που, παρακινούμενη από το αίσθημα του δικαίου και του πατριωτισμού, καταφέρνει όσα και για μεγάλους ακόμα θα ήταν δύσκολα.
Στο διάστημα του ενός χρόνου που κρατά η ιστορία μας, ανάμεσα σε δραματικές και αστείες περιπέτειες, τα παιδιά φέρνουν σε κάλο τέλος τις αποστολές τους και δίνουν το λόγο τους να συνεχίσουν έως την τελειωτική απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Όταν τα νιάτα θέλουν

της Νίτσας Τζώρτζογλου

Η ποιήτρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Νίτσα Τζώρτζογλου (1926-2009) άρχισε ν’ ασχολείται με τη λογοτεχνία το 1969, όταν ο ένας της γιος τελείωνε το Πανεπιστήμιο και ο άλλος Κολλέγιο. Τα πρώτα της ποιήματα, βραβευμένα από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά δεν έχουν τυπωθεί, μα τον επόμενο χρόνο κέρδισε δύο βραβεία από τη Συντροφιά πάλι και από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τα αντίστοιχα μυθιστορήματα “Τομ, Τομ…” και “Σιναπόσπορος”. Από τότε συνέχισε να γράφει κι έφθασε τα 50 περίπου βιβλία που κυκλοφορούν σε πολλαπλές εκδόσεις. Το “Προ Χριστού στη Βραυρώνα” μπήκε στον τιμητικό πίνακα του βραβείου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το “Τα τρία σίγμα” κέρδισε το κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας. Διακρίσεις και βραβεία της δόθηκαν από την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, την Εταιρεία Προστασίας Αναπήρων Παίδων, την Εστία Ν. Σμύρνης, τους Ροταριανούς κ.ά. Πολυταξιδευμένη, η Νίτσα Τζώρτζογλου μιλούσε γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά. Για το σύνολο του έργου της βραβεύτηκε με το έπαθλο Πηνελόπης Δέλτα το 1997 και από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2006. Πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2009.

Back to top button