Κόσμος

Βαρκελώνη: Ταραχές με 78 τραυματίες μετά την καταδίκη αυτονομιστών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε εννέα Kαταλανούς αυτονομιστές ηγέτες σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της περιφέρειας το 2017 να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι σ’ αυτή την απόφαση ορόσημο σχετικά με ένα δημοψήφισμα, του οποίου η διεξαγωγή είχε απαγορευθεί, και τη βραχύβια ανακοίνωση της ανεξαρτησίας κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ανυπακοή και δεν καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για την κατηγορία της εξέγερσης.

Ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλος Πουτζντεμόν χαρακτήρισε «αγριότητα» την επιβολή αυτών των ποινών. «Είναι ώρα να αντιδράσουμε… για το μέλλον των υιών και των θυγατέρων μας. Για τη δημοκρατία. Για την Ευρώπη. Για την Καταλονία», έγραψε στο Twitter.

Ο Πουτζντεμόν ήταν επικεφαλης της ισπανικής περιφέρειας όταν έγινε η απόπειρα να ανεξαρτητοποιηθεί, όμως δεν συμμετείχε σ’ αυτή τη δίκη επειδή διέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζει τώρα αυτοεξόριστος. Πολλά διακυβεύονταν, τόσο για την Ισπανία όσο και για την πιο ευημερούσα περιφέρειά της σ’ αυτή τη δίκη για την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης, η οποία είχε προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου, είχε προκαλέσει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες και είχε δημιουργήσει εκνευρισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα κύρια ερωτήματα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν οι αυτονομιστές στις ετυμηγορίες, αν η υπόσχεση για ειρηνικές διαμαρτυρίες ισχύει και αν και πώς μπορεί να πληγεί η φήμη τόσο της Ισπανίας όσο και του αυτονομιστικού κινήματος.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αυτονομιστές κυκλοφόρησαν το δικό τους βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την ετυμηγορία. Οι αυτονομιστές λένε πως δεν έκαναν τίποτε κακό και πως η δίκη ήταν πολιτική, η κυβέρνηση λέει πως η δίκη διεξήχθη αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του νόμου.

«Η μοναδική ετυμηγορία που θα δεχθούμε είναι η αθώωση», ανέφερε στο βίντεο ο Πουτζντεμόν.

Στο βίντεο της κυβέρνησης υπουργοί υπερασπίζονται το δημοκρατικό σύστημα της Ισπανίας. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανήρτησε το βίντεο στο Twitter με ένα μήνυμα στο οποίο περιγράφει την Ισπανία ως μία από τις «πιο ελεύθερες και ασφαλείς» χώρες του κόσμου.

Η μεγαλύτερη ποινή, 13 χρόνια κάθειρξης, επιβλήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας, τον Οριόλ Ζουνκέρας. Οκτώ άλλοι αυτονομιστές καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από εννέα έως 12 έτη για στάση και ορισμένοι και για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων. Οι εν λόγω εννέα υποστηρικτές της ανεξαρτησίας είναι προφυλακισμένοι, ορισμένοι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Τρία άλλα πρώην μέλη της καταλανικής κυβέρνησης, τα οποία ήταν ελεύθερα υπό όρους, καταδικάσθηκαν σε πρόστιμα για ανυπακοή.

Οι ποινές αυτές είναι σαφώς μικρότερες εκείνων που είχε ζητήσει η εισαγγελία, η οποία είχε προτείνει να επιβληθούν στον Ζουνκέρας μέχρι 25 χρόνια κάθειρξης.

Βαρκελώνη:Ταραχές με 78 τραυματίες μετά την καταδίκη αυτονομιστών

ουλάχιστον 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες Δευτέρα στη Βαρκελώνη, κατά διάρκεια των κινητοποιήσεων εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας να καταδικάσει 12 αυτονομιστές πολιτικούς. Σημειώνεται ότι πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά της απόφασης.

Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE, έως τις 22:30 οι πρώτες βοήθειες είχαν περιθάλψει 78 τραυματίες. Οι τρεις προέρχονταν από τα επεισόδια που ξέσπασαν το πρωί, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Άλλοι 75 τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις στον τερματικό σταθμό Τ1 του αεροδρομίου Ελ Πρατ, με τους 38 να βρίσκονται ακόμα υπό παρακολούθηση, τους 30 να έχουν λάβει εξιτήριο και άλλους 10 να έχουν μεταφερθεί σε άλλα ιατρικά κέντρα.

Πολλοί από τους νοσηλευθέντες φέρουν ερεθισμούς στα μάτια και χρειάσθηκε να παραμείνουν για παρακολούθηση για να αξιολογηθεί η κλινική τους κατάσταση.

Η κινητοποίηση, έπειτα από κάλεσμα της οργάνωσης «Δημοκρατικό Τσουνάμι», είχε στόχο να διαταράξει τη λειτουργία του Ελ Πρατ. Στη διάρκειά της επικράτησε ένταση ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία της Καταλονίας (Mossos d’ Esquadra), οι δυνάμεις της οποίας έκαναν χρήση βίας, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των διαδηλωτών στο αεροδρόμιο.

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κίμ Τόρα ευχαρίστησε χθες βράδυ όλους όσους συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις «κατά της αδικίας της καταδίκης των κρατούμενων πολιτικών».

Ο Τόρα ανήρτησε το μήνυμά του αυτό στο Twitter, συνοδεύοντάς το με φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις, σε μία εκ των οποίων φαίνεται το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τον τερματικό Τ1 του αεροδρομίου.

«Όλοι μαζί κάναμε ν’ ακουστεί η φωνή μας με δύναμη και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ άλλοτε», δηλώνει στο μήνυμά του ο Τόρα.

ΑΠΕ

Back to top button