Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριο

Τα σχολικά γεύματα είναι επένδυση στη νέα γενιά (του Νίκου Μπουτσιάδη)

Τα σχολικά γεύματα είναι επένδυση στη νέα γενιά, είναι επένδυση στο μέλλον του τόπου και της κοινωνίας μας…

Με το σύνολο των σχολικών μονάδων σε όλο το νομό πλέον η Π.Ε. Καστοριάς στο σχολικό έτος 2019-2020 συμμετέχει στο πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων, το οποίο, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας θα επεκταθεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.
Πώς ξεκίνησε το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων ξεκίνησε αρχικά στα Σχολεία του Δήμου Καστοριάς και φέτος θα εφαρμοστεί και στα Σχολεία του Δήμου Άργους Ορεστικού και του Δήμου Νεστορίου.
Στα δυο προηγούμενα χρόνια στα Σχολεία εφαρμογής εκπαιδευτικοί παρατήρησαν ότι συνέβησαν τα εξής εξαιρετικά πράγματα:
Α) βελτιώθηκε η σχολική επίδοση των μαθητών
Β) μειώθηκε η επιθετικότητα των μαθητών
Δ) ελαττώθηκε η σχολική διαρροή
Αρχικές αντιδράσεις που σιγά – σιγά γίνονται αιτήσεις για επέκταση
Αλήθεια είναι πως στην αρχή είχαμε αντιδράσεις. Υπήρχαν σύλλογοι δασκάλων, που μας έλεγαν ότι θα υπάρχει αναστάτωση στο σχολικό περιβάλλον και θα επιβαρύνει το έργο τους. Οι ίδιοι σύλλογοι, ομολογούν τώρα ότι έχει αλλάξει η ατμόσφαιρα εντός του σχολείου, τονίζοντας τα τόσα θετικά στοιχεία του προγράμματος.
Τα σχολικά γεύματα είναι κοινωνική επένδυση.
Μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν, πως είναι χαμένα λεφτά. Πως δεν τα έχουν ανάγκη τα παιδιά μας. Δεν απαντάμε στην κριτική των πάντα μίζερων υπολογισμών, που βλέπουν μόνο αριθμούς και έχουν το νου τους στα δευτερόλεπτα, που διαθέτουν από το χρόνο τους για τα παιδιά. Αυτό που δε λαμβάνουν υπόψη είναι πως είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες των κατά ομολογία παχύσαρκων ή ελλιπώς διατρεφομένων ελληνοπαίδων, να δώσουν χρόνο και ανάσα στο νοικοκυριό, που δυσκολεύεται, να υποβοηθήσουν την τοπική οικονομία με εκμετάλλευση ντόπιων πόρων, και να δημιουργήσουν και κάποιες θέσεις εργασίας, που τόσο μας χρειάζονται…
Μπουτσιάδης Νικόλαος
Δ/ντής στην Π.Ε. Καστοριάς

 

 

2 Comments

  1. 1ον Ποιοι εκπαιδευτικοί παρατήρησαν την αύξηση της σχολικής επίδοσης και με ποια κριτήρια; Τι “θαυματουργό” συστατικό περιέχουν τα σχολικά γεύματα που αυξάνουν την σχολική επίδοση των μαθητών; Τι πρέπει να φάω και γω ο ενήλικας για να αυξηθεί η ευφυΐα μου;
    2ον Πώς μειώνεται η επιθετικότητα των παιδιών; Και πάλι ποιο είναι αυτό το μυστικό συστατικό που πετυχαίνει να μειώσει την επιθετικότητα; Να μας το φανερώσουν οι παρασκευαστές των σχολικών γευμάτων ώστε να αναγκάσουμε σαν κράτος ΟΛΟΥΣ τους πολίτες να τρώνε αυτό το συστατικό για να μειώσουμε την εγκληματικότητα.
    4ον (Δεν έχει 3ον μια και η ανωτέρα αρίθμηση ήταν Α,Β, Δ) Πώς ελαττώθηκε η διαρροή των μαθητών όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο Δήμο Καστοριάς ο μαθητικός πληθυσμός ελαττώθηκε δραματικά; Και βέβαια το συγκεκριμένο δεν έχει σχέση με τα σχολικά γεύματα αλλά για άλλους κοινωνικούς λόγους.

    Καλό είναι από άτομα που έχουν θέσεις ευθύνης να μην βγάζουν αυθαίρετα κάποια συμπεράσματα.
    Για να γίνουν οι παραπάνω αποτιμήσεις χρειάζεται μακροχρόνια έρευνα με στοιχεία.

    Δεν ξέρω αν τα γεύματα είναι καλά ή όχι. Ξέρω όμως ότι δεν είναι θαυματουργά.

Back to top button