Καστοριά

Σχολικά γεύματα και στα νηπιαγωγεία (του Φώτη Κουκουφίκα)

Για όσους τυχόν έχουν διαβάσει την αυτοβιογραφία της Μισέλ Ομπάμα “BECOMING — Η δική μου ζωή”, θα θυμούνται ίσως , ότι μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, ήταν η παρέμβασή της στα σχολικά γεύματα της χώρας της .

Τα γεύματα αυτά ήταν μια επιχείρηση που κόστιζε και κοστίζει 6 δις δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ .
Αιτία και αφορμή της παρέμβασης ήταν ότι το 1/3 των ανήλικων Αμερικανών ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι .

Σχέδιο και σκοπός της παρέμβασης όχι μόνο να βελτιωθεί η ποιότητα των γευμάτων και η μείωση των θερμίδων τους , αλλά και η αύξηση της κατανάλωσής τους ( θερμίδων ) από τους ανήλικους ( αύξηση σωματικής δραστηριότητας ) .
Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το όλο ζήτημα ,νομίζω , αποτυπώνεται στην πολυμορφία των ανθρώπων , που επάνδρωσαν και κινητοποίησαν αυτόν τον μηχανισμό παρέμβασης .

Παραθέτω ένα σχετικό απόσπασμα της αυτοβιογραφίας : » Στάθηκα ( η Μισέλ ) στο βήμα της αίθουσας εκδηλώσεων του Λευκού Οίκου , περιτριγυρισμένη από παιδιά και γραμματείς υπουργείων , αθλητές και δημάρχους , επιχειρηματίες , κορυφαίους γιατρούς , εκπαιδευτικούς και ειδικούς τροφίμων , καθώς και μια πληθώρα μέσων ενημέρωσης , για να ανακοινώσουμε με υπερηφάνεια τη νέα μας πρωτοβουλία , την οποία αποφασίσαμε να ονομάσουμε Let’s Move ! ( κουνήσου ) Ο στόχος της ήταν ένας και μοναδικός : η εξάλειψη της παιδικής παχυσαρκίας μέσα σε μια γενιά . »

Στη χώρα μας μπορεί το πρόβλημα με τους ανήλικους να είναι διπλό : παχυσαρκία και ελλιπώς διατρεφόμενοι ( Μπουτσιάδης ) , όμως η θεραπεία του είναι μονή , αφού οι τελευταίοι είναι » ελλιπώς » στην συντριπτική τους πλειοψηφία από μαύρη φτώχεια κι όχι από ιδιοτροπίες ή κακές συνήθειες . Συνεπώς και μόνο η παροχή των σχολικών γευμάτων γι’αυτούς , είναι αρκετή να τους βοηθήσει αρκετά .

Όσο για την παχυσαρκία , νομίζω , ότι η πολιτεία μας κάνει ή προσπαθεί να κάνει αυτά που κάναν οι Αμερικανοί για τα Αμερικανάκια .

Δεν βλέπει δε κανείς το λόγο τα σχολικά γεύματα , να μην επεκταθούν — έστω πειραματικά — και στα νηπιαγωγεία μας .

Οι καλές και υγιεινές συνήθειες αποκτώνται και εμπεδώνονται όταν ξεκινάν από τη νηπιακή μας ζωή .
Οι δε μεγαλύτεροι , νομίζω , ότι καλό είναι να θυμόμαστε , πως τα γεράματα ………ξεκινάν από τα …… νήπια : καλή και υγιεινή νηπιακή και παιδική ζωή σημαίνει και καλά ….,γεράματα !…

Back to top button