Ελλάδα

Αποκαλυπτικά στοιχεία από το ελβετικό ντοκιμαντέρ «βόμβα» για το σκάνδαλο Novartis

Σημαντικές αποκαλύψεις και νέα στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis έρχονται στο φως από το ντοκιμαντέρ του κανάλιου RSI της ελβετικής τηλεόρασης, το οποίο προβλήθηκε την Πέμπτη στην εκπομπή Falo.

Οι ερευνητές δημοσιογράφοι, Μαρία Ροζέλι (Maria Roselli) και Μάρκο Ταλιαμπούε (Marco Tagliabue), που μεταξύ άλλων παρουσιάζουν βίντεο ντοκουμέντο του 2012 από τα άδυτα της Novartis Hellas και συνεντεύξεις με προστατευόμενους μάρτυρες, ξετυλίγοντας τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας, διαπιστώνουν πως πρόκειται για «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που γνώρισε ο κόσμος των φαρμακευτικών εταιρειών».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα, Ελβετία και ΗΠΑ και τα όσα αποκαλύπτονται για τη δράση της Novartis, διεθνώς αλλά κυρίως στην Ελλάδα που είχε επιλεγεί ως χώρα αναφοράς για τις τιμές των φαρμάκων της παγκοσμίως, προστίθενται στη μακρά λίστα των στοιχείων που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας. «Η έρευνα του FBI στην Ελλάδα (…) έφερε στο φως μια εικόνα που προκαλεί σοκ. Η Novartis φέρεται να διέφθειρε δεκάδες χιλιάδες γιατρούς για να συνταγογραφήσουν τα προϊόντα της. Έτσι ασθενείς εντελώς υγιείς, υποβλήθηκαν σε άχρηστες θεραπείες», αναφέρεται στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ, επισημαίνοντας παράλληλα την αναφορά της έρευνας του FBI, σε ονόματα υπουργών και  υψηλόβαθμων στελεχών.

Προστατευόμενος μάρτυρας δηλώνει πως «μου έβαζαν χρήματα να έχω στην διάθεσή μου, ξεχωριστά για κάθε ένα από τα προγράμματα, με τα οποία έπρεπε να δωροδοκηθούν οι Γιατροί. Μέσω αυτού του προγράμματος καταβλήθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ στους Γιατρούς σε οκτώ μήνες. Και στη Novartis είχαμε περισσότερα από 50 προγράμματα διαφθοράς κάθε χρόνο». «Οι οδηγίες για την εκτέλεση τού προγράμματος διαφθοράς, μάς έρχονταν από τη Βασιλεία (σημ: τα κεντρικά της εταιρείας) και έπρεπε να εκτελεστούν. Ο γιατρός συνταγογραφούσε ακόμη και αν δεν ήταν απαραίτητο», τονίζει.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται και πάλι από προστατευόμενο μάρτυρα πως «κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν χρήσιμοι για να δίνουν αστρονομικές τιμές στα φάρμακα». «Στη Novartis ήμασταν άνθρωποι με εξαιρετικές σπουδές και κατάρτιση, με οικογένειες και φίλους και μας έκαναν εγκληματίες! Δεν είναι εύκολο να αντέξει κάποιος όταν αισθάνεται έτσι», σημείωνει ο προστατευόμενος μάρτυρας.

«Είμαστε οι πρώτοι που γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο υπουργείο Υγείας», ακούγεται να λέει ο Κωνσταντίνος Φρουζής, επικεφαλης της Novartis στην Ελλάδα και εκ των πρωταγωνιστών του πολύκροτου σκανδάλου. «Η Novartis δεν είναι μόνο το καλύτερο μέρος για να εργαστεί κανείς, αλλά και ο καλύτερος συνεργάτης, είτε είσαι γιατρός, ασθενής ή μέλος της Κυβέρνησης», λέει προς στελέχη της εταιρείας ο Άρνουτ Πλοσ Βαν Αμστελ πρόεδρος της εταιρείας την περίοδο 2011 – 2012.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αφηγήσεις των τριών μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που συνεργάζονται με την Αμερικανική Δικαιοσύνη και το FBI για τα μέσα που χρησιμοποίησε η Novartis προκειμένου να γίνει η πρώτη σε πωλήσεις φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα.

Η συνέχεια στο Tvxs.gr

Back to top button