ΓούναΚόσμος

Πρωτοβουλία στη Βουλγαρία για να γίνει η 15η χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων

Κατατέθηκε στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο πρόταση για την τροποποίηση σχετικού νόμου (Veterinary-Practice Act), με στόχο την απαγόρευση της εκτροφής, αναπαραγωγής και θανάτωσης ζώων για την παραγωγή γούνας. Η πρόταση περιλαμβάνει μια μεταβατική περίοδο έως την 01.01.2021, μετά την οποία η απαγόρευση των εκτροφείων τίθεται σε πλήρη ισχύ.

Η πρόταση αποτελεί πρωτοβουλία του Μιχαήλ Χριστόφ, και την συνυπογράφουν συνολικά 13 βουλευτές. Ο κ. Χριστόφ δήλωσε:

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι πάνω από όλα ηθικό. Δεν είναι σωστό, ένα ζώο να περνάει 7 μήνες – στην πραγματικότητα ολόκληρη τη ζωή του – σε ένα κλουβί για να θανατωθεί για τη γούνα του. Υπήρξε μια πολύ ωραία σκέψη ότι τα ζώα αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά δυστυχώς χωρίς δικαίωμα ψήφου

Εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, η Βουλγαρία θα ενταχθεί στη λίστα των 14 κρατών που αποφάσισαν να τερματίσουν την εκτροφή γουνοφόρων ζώων – Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας,  Κροατία, Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Λουξεμβούργο και Σλοβενία.

Η Petya Altimirska, επικεφαλής της εκστρατείας και πρόεδρος της Βουλγαρικής Οργάνωσης για την Προστασία των Ζώων CAAI, δήλωσε:

«Το κύριο επιχείρημα για την εφαρμογή της απαγόρευσης είναι η ανάγκη να ακολουθήσει η χώρα μας μία συνεπή πολιτική για την καλή διαβίωση των ζώων σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Βέλτιστες Πρακτικές και να περιορίσει την έκταση της κακομεταχείρισή τους. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στις απόψεις του κοινού, καθώς και στο γεγονός ότι τον περασμένο Ιούνιο υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο αίτημα για απαγόρευση της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων υπογεγραμμένο από περισσότερους από 51 χιλιάδες πολίτες».

Στην Ευρώπη τα μινκ, οι αλεπούδες, τα τσιντσιλά και τα ρακούν εκτρέφονται ακόμα για τη γούνα τους. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ήδη από το από το 2007, έχει απαγορεύσει την εκτροφή σκύλου και γάτας για την παραγωγή και την πώληση της γούνας τους. Αυτό που πρέπει να σκεφτούν οι πολιτικοί είναι, ότι ενώ απουσιάζει η ηθική αιτιολόγηση για τη θανάτωση σκύλων και γατών για προϊόντα μόδας, την ίδια στιγμή συντηρούμε τη θανάτωση άλλων γουνοφόρων ζώων για τον ίδιο σκοπό.

Εφιστάται επίσης η προσοχή στην αυξανόμενη τάση της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας ενάντια στη γούνα. Επί του παρόντος πάνω από 1.020 σχεδιαστές μόδας και fashion brands έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην αληθινή γούνα – κυρίως για ηθικούς και οικολογικούς λόγους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η έλλειψη οικονομικών προοπτικών, η μείωση της παραγωγής και η πτώση των τιμών της ακατέργαστης γούνας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εθνικές απαγορεύσεις και η άρνηση της βιομηχανίας μόδας να χρησιμοποιήσει γούνα, καταστούν αυτή τη δραστηριότητα μη κερδοφόρα και κατακριτέα.

vegaia.gr

 

 

 

 

Back to top button