ΚαστοριάΚοζάνη

Δήμαρχος Εορδαίας για Σήραγγα Κλεισούρας: «Κάποιοι πολέμησαν το έργο για αυτό φτάσαμε να το συζητάμε για δεκαετίες»

Στη σήραγγα της Κλεισούρας αλλά και στο έργο που θα κληθεί να αναλάβει μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΔΙΑΔΥΜΑ, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Χρήστο Νατσούλη και τους Antennes 93.6 της Καστοριάς, ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς. Ο δήμαρχος υπερθεμάτισε την αναγκαιότητα του έργου, λέγοντας πως θα ενώσει δύο περιοχές και η ωφέλειά του είναι τεράστια.
Ωστόσο, τόνισε πως «κάποιοι πολέμησαν το έργο για αυτό το λόγο και φτάσαμε να το συζητάμε για δεκαετίες». Ειδικότερα, ερωτηθείς για τη σήραγγα της Κλεισούρας, ο κ. Πλακεντάς σημείωσε ότι είχε αποστείλει επιστολή που κοινοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου ζητούσε να ψηφιστεί ομόφωνα το θέμα, με την έννοια ότι είναι «διαχρονικό αίτημα των πολιτών της Εορδαίας για πολλά χρόνια», προσθέτοντας πως: «Δεν καταλαβαίνω γιατί το συγκεκριμένο έργο μπαίνει κατ’ αντιπαράθεση με άλλα έργα.
Το κάθε έργο έχει την αναγκαιότητά του και την αξία τους. Το συγκεκριμένο έργο ενώνει δύο περιοχές, δύο κουλτούρες, ενώνει δύο περιοχές, βελτιώνει την προσβασιμότητα προς το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, μειώνοντας τη διαδρομή στο μισό. Συνεπάγεται και αντιστρόφως η ωφέλεια στο έργο.
Και η Εορδαία και η Κοζάνη έχει να επωφεληθεί από τη διασύνδεση και η Καστοριά επίσης. Μιλάμε για δύο περιοχές που έχουν σχέση, δεσμούς, όπως η γούνα και τουρισμός, θρησκευτικές αξίες, κάτι που θα ενδυναμωθεί», είπε επίσης.
Για το εάν το έργο θα γίνει τελικά ή όχι, ο κ.Πλακεντάς απάντησε πως: «Επαφίεται στην καλή πρακτική των φορέων των δύο περιοχών, ο περιφερειάρχης και η παρέμβασή του στα υπουργεία και όλοι οι υπόλοιποι από το θεσμικό μας ρόλο να το υποστηρίξουμε. Τίποτα δεν σου χαρίζουνε. Στο βάθος του τούνελ να υπάρχει η ωφέλεια του πολίτη».
Στην ερώτηση γιατί από το 1990 έπρεπε να φτάσουμε στο 2019 για να συζητηθεί το θέμα, ο κ. Πλακεντάς απάντησε πως: «Κάποιοι πολέμησαν το έργο για αυτό το λόγο και φτάσαμε να το συζητάμε για δεκαετίες», προσθέτοντας πως η ευθύνη είναι πολλαπλή, για τις συλλογικές ευθύνες που υπάρχουν στη διεκδίκηση του έργου.
Για τη ΔΙΑΔΥΜΑ
Ο κ. Πλακεντάς αναφέρθηκε, επίσης, στην πρωτοπορία της ΔΙΑΔΥΜΑ, λέγοντας ότι είναι σημαντικός παράγοντας στη χώρα, στη διαχείριση απορριμμάτων, λέγοντας πως η νέα διοίκηση θα συνεχίσει με καινοτόμες δράσεις την εξέλιξη της εταιρίας με δράσεις όπως η κομποστοποίηση, την εκμετάλλευση των υπολειμμάτων των σκουπιδιών. Αναφερόμενος στο τεράστιο χρέος που άφησε η προηγούμενη δημοτική Αρχή Καστοριάς στην εταιρία, – σ.σ. παλαιότερο έγγραφο ανέφερε πως πάνω από 1 εκ. ευρώ θα δεσμευθούν από τα ανταποδοτικά της ΔΕΗ για τα χρέη του δήμου προς τη ΔΙΑΔΥΜΑ- ο κ. Πλακεντάς είπε πως: «Με τον καλό μου φίλο, Γιάννη Κορεντσίδη (σ.σ. αντιπρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ), θα βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και να μπορεί παράλληλα, να κινηθεί ομαλά ο δήμος Καστοριάς».
Ο κ. Πλακεντάς είπε ότι με καλή διάθεση θα συζητηθεί το πρόβλημα και σε επίπεδο θεσμικών ρόλων θα ληφθεί μέριμνα, αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί και δεν πρέπει να μπαίνουν κάτω από το χαλί. Θα πληρωθεί η οφειλή, αλλά θα γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε ο δήμος να έχει την άνεση να κινηθεί ανάλογα». «Υπάρχει διοικητικό συμβούλιο, στελέχη, τίποτα δεν θα γίνει βίαια. Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της εταιρίας, αλλά με τρόπο που δεν θα φρενάρουμε την αναπυτξιακή πορεία στην οποία έχει μπει ο δήμος».

Επίσης αναφέρθηκε στα πρόστιμα που πληρώνουν περιοχές της Ελλάδας για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, λέγοντας πως η Δυτική Μακεδονία έχει τις λιγότερες. Η ΔΙΑΔΥΜΑ σήμερα διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Βέροιας, του Αιγίου και υπάρχει και μια συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Λευκάδας.

: e-ptolemeos.gr

 

Back to top button