ΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Με μεγάλη συμμετοχή και αυτό το Σαββατοκύριακο οι ηλιόλουστες Πολιτιστικές Διαδρομές του Δήμου Καστοριάς (σειρά φωτογραφιών)

Με πολύ κόσμο η Καστοριά το τριήμερο και πολλοί επισκέπτες, άλλα και κάτοικοι της περιοχής πήραν μέρος στις πολιτιστικές διαδρομές που διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς.

Είναι μια δράση που οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πόλη μας με μια διαφορετική προσέγγιση

Το Σάββατο με αφετηρία τα Ιουστινιάνεια Τείχη (6ος αι.) μπροστά από το Δημαρχείο Καστοριάς  και μέσω της οδού Χριστοπούλου, τμήμα της οποίας αποτελεί μια εκ των παλαιότερων οδών της πόλης, διέσχισαν την παραδοσιακή γειτονιά του Απόζαρι, στην οποία σώζονται πολλά παλιά αρχοντικά και νεοκλασικά σπίτια καθώς και σημαντικός αριθμός βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών. Η διαδρομή περιελάμβανε τους ναούς: Ταξιάρχες (17ος αι.), Άγιος Νικόλαος του Τζώτζα (14οςαι.) Εισόδια της Θεοτόκου (17ος αι.) και Άγιοι Ανάργυροι (10ου αι.) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και σπάνια μαρμάρινα ανάγλυφα. Η διαδρομή του Σαββάτου έκλεισε με επίσκεψη στο αρχοντικό Τσιατσιαπά, όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Αθανάσιος Χριστόπουλος: Ένας λησμονημένος ποιητής” (2001)  σε σκηνοθεσία Σταμάτη Τσαρουχά. Η ταινία αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Καστοριανού ποιητή Αθανασίου Χριστόπουλου, μιας σπουδαίας μορφής του νεότερου Ελληνισμού.

Την Κυριακή με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας η περιήγηση περιελάμβανε τους βυζαντινούς ναούς: Παναγία Κουμπελίδικη (10ος αι.), Άγιος Νικόλαος του Κασνίτζη (12ος αι.), Άγιος Αθανάσιος του Μουζάκη (14ος αι.), Ταξιάρχης Μητροπόλεως (10ος αι.) όπου βρίσκεται ο τάφος του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της γυναίκας του Ναταλίας Δραγούμη και έκλεισε με επίσκεψη στο αρχοντικό Βέργου όπου βρίσκεται η έκθεση φωτογραφίας του Καστοριανού φωτογράφου Λεωνίδα Παπάζογλου. Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τη δράση και τις τεχνικές του φωτογράφου μέσω εικοσάλεπτου βίντεο.

Αναμένουμε τη συνέχεια…

  

 

Back to top button