ΚαστοριάΝεστόριοΠαλαιά Καστοριά

Ο Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης

Ο Συνταγματάρχης ΠΖ Κωνσταντίνος Δαβάκης (1897-1943) ήταν ο Διοικητής του 51ου Συντάγματος Πεζικού (Τρικάλων) του Αποσπάσματος Πίνδου με έδρα το Επταχώρι Καστοριάς, που απέκρουσε επιτυχώς την 3η Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών «Τζούλια» τις πρώτες κρίσιμες ημέρες μετά την κήρυξη του πολέμου το 1940. Γεννημένος στα Κεχριάνικα της Λακωνικής Μάνης, φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων, την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και τη Γαλλική Σχολή Αρμάτων.

Έλαβε μέρος στις μάχες του Σκρα και της Δοϊράνης στο Μακεδονικό Μέτώπο κατά τον ΑΠΠ, όπως και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Το έτος 1937 αποστρατεύθηκε για σοβαρούς λόγους υγείας. Στις 2 Νοεμβρίου 1940, πολύ γρήγορα μετά το ξέσπασμα του πολέμου, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά μεταξύ Ζούζουλης και Φούρκας στη θέση Προφ. Ηλίας.

Τον Δεκέμβριο του 1942 και ενώ νοσηλευόταν σε αθηναϊκό νοσοκομείο, συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς, κλείνεται στις Φυλακές Καλλιθέας και μεταφέρεται σε ιταλικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Κατά τη μεταφορά των 158 Ελλήνων αιχμαλώτων αξιωματικών, την 21η Ιανουαρίου 1943, το ιταλικό πλοίο «Citta di Genova» τορπιλίστηκε από το αγγλικό υποβρύχιο «Tigris» 25 μίλια δυτικά του νησιού Σάσων, κοντά στον Αυλώνα. Ο Δαβάκης και άλλοι 70 αιχμάλωτοι πνίγηκαν και ενταφιάστηκαν στον Αυλώνα.

Αργότερα τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και ενταφιάστηκαν στο νεκροταφείο Καλλιθέας Αττικής. Το έτος 1953 στήθηκε ο μεγαλοπρεπής ανδριάντας του στην Καστοριά, στη θέση του κατεδαφισθέντος Κουλέ τζαμιού, όπου δημιουργήθηκε πλατεία με το όνομά του. Η σωζόμενη νεοκλασική οικία του αγοράστηκε πρόσφατα από τον Δήμο Καλλιθέας ώστε να στεγάσει ιστορικό μουσείο.

[Βιβλιογραφία: Ι.Α. Βερνάρδος, Δαβάκης – Πίνδος: Η δράσις του Συνταγματάρχου Κωνσταντίνου Δαβάκη κατά την μάχη της Πίνδου (επανέκδοση), Λόγχη, Αθήνα 2007].

Istorika Kastorias

Back to top button