ΑθλητικάΚόσμος

Γενέθλια σε θρόνο για τον Μαραντόνα (βίντεο)

O Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έγινε κιόλας 59 ετών καθώς -, στις 30 Οκτωβρίου 1960 – γεννήθηκε στο Νοσοκομείο «Evita» στη Λάνους της επαρχίας του Μπουένος Άιρες.

O Μαραντόνα στην σπουδαία εκτός έδρας νίκη (0-4) της δικής του Χιμνάσια Λα Πλάτα επί της Νιούελς Ολντ Μπόις , δεν κάθησε στον πάγκο, αλλά σε έναν… θρόνο που είχαν τοποθετήσει οι υπεύθυνοι, ειδικά για το «χρυσό παιδί» του ποδοσφαίρου.

Έτσι κι αλλιώς, ο Μαραντόνα εξακολουθεί να είναι ένας ήρωας του ποδοσφαίρου. Και δεν είναι απίθανο σε 15 ή 20 χρόνια, αυτός ο «θρόνος» να εκτίθεται σε ένα μουσείο με την επιγραφή: «Εδώ κάθησε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, στις 30 Οκτωβρίου 2019».

Ο Μαραντόνα μεγάλωσε στη Villa Fiorito, ένα παλιό λιμάνι στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Ο κορυφαίος, για πολλούς, παίκτης όλων των εποχών, ο οποίος έκανε την… επανάσταση οδηγώντας την Νάπολι σε δύο πρωταθλήματα και την Αργεντινή στην κορυφή του κόσμου.

Ένας μοναδικός ηγέτης κάθε ομάδας που φόρεσε τη φανέλα της.

Η καριέρα του άρχισε στην Αργεντίνος Τζούνιορς σε ηλικία μόλις 10 ετών, το 1970, αλλά το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα πραγματοποιήθηκε το 1976.

Πέντε χρόνια εκεί με 166 εμφανίσεις και 116 γκολ, πριν περάσει στη Μπόκα Τζούνιορς για μία μόνο σεζόν, 1981/82 με 28 γκολ σε 40 παιχνίδια.

Μετά την άφιξή του στην Ευρώπη και στην Μπαρτσελόνα, μια ομάδα στην οποία ο «Pibe de Oro» («χρυσό παιδί») παρέμεινε για δύο σεζόν, σημειώνοντας 38 γκολ σε 58 αγώνες.

Η περιπέτεια του στην Ισπανία χαρακτηρίστηκε από πολλούς τραυματισμούς, ο σοβαρότερος από τον οποίο, λόγω ενός φάουλ του παίκτη της Αθλέτικ Μπιλμπάο, Άντονι Γκοικοετσέα, είχε ως συνέπεια να χάσει το 30% της κινητικότητας του αριστερού αστραγάλου. Παρά όλα αυτά, κατέκτησε ένα ισπανικό Κύπελλο, ένα League Cup Ισπανίας και ένα ισπανικό Super Cup με τους Καταλανούς.

ΑΠΕ

Back to top button